RASTU ULAGANJA

Dodijeljene nagrade za najbolje otvorene investicijske fondove

19.04.2018 u 12:11

Bionic
Reading

Sve više građana ulaže u investicijske fondove i lani je u odnosu na godinu prije broj ulagatelja porastao za šest posto, a imovina fondova porasla je za 6,5 posto, istaknuto je u četvrtak na dodjeli godišnjih nagrada "Top of the funds", za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom i najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima za 2017.

Predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvoje Krstulović iznio je podatak kako je u Hrvatskoj tijekom prošle godine za 6,5 posto narasla ukupna imovina investicijskih fondova u odnosu na godinu prije i iznosi 18,6 milijardi kuna.

U investicijske fondove što jednokratno, što višekratno, ulaže više od 220 tisuća naših građana, a broja ulagatelja lani je u odnosu na 2016. godinu porastao za šest posto, ističe Krstulović.

"Ljudi ulažu sve razumnije, sve dugoročnije, sve su više osviješteni o vlastitim rizicima ulaganja. Imovina je sve veća, sve više građana ulaže i brojem i iznosom", rekao je Krstulović.

Pozdravio je dolazak strane konkurencije za koju vjeruje da će domaće fondove učiniti konkurentnijima, a Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) pozvao je da osigura jednake uvjete za sve na tržištu.

Imovina fondova u Europi se u odnosu na 2007. godinu utrostručila, rekao je Krstulović, dodajući da i to pokazuje da će fondovska industrija i u Hrvatskoj biti sve prisutnija.

Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić istaknuo je aktivnosti Komore vezane uz financijsko opismenjavanje mladih, koje se provodi po školama u cijeloj Hrvatskoj, i koje iz godine u godine daje sve bolje rezultate. Od početka godine naše aktivnosti na području financijske pismenosti obuhvatile su više od tisuću učenika, rekao je.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Dodjela godišnjih nagrada Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima HGK održana je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova.

Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija, a za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima nagrađen je "ZB Invest".  

Među otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom najbolji eurski novčani fond je "ZB Europlus", a za najbolji kunski "Locusta cash". U kategoriji najbolji obveznički otvoreni investicijski fond s javnom ponudom nagrađen je "Intercapital bond", najbolji mješoviti fond je "PBZ Conservative 10", najbolji dionički "ZB Trend", a "Raiffeisen Harmonic" je najbolji posebni otvoreni investicijski fond s javnom ponudom.