dvoznamenkast rast

Mala vam je kamata na štednju? Pogledajte prinose investicijskih fondova

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 06.09.2017 18:14
  • Objavljeno 06.09.2017 u 18:14
Investicijski fondovi imaju solidnu godinu

Investicijski fondovi imaju solidnu godinu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Niske kamate na oročenu štednju u domaćim bankama dosta su ljudi potjerale da potraže alternativu klasičnim ulaganjima. Za one spremnije na malo više rizika tu su investicijski fondovi, a za one najhrabrije i financijski najpotkovanije izravno ulaganje na burzi. Investicijski fondovi iza sebe imaju solidnih devet mjeseci, a najbolji među njima uhvatili su dvoznamenkaste prinose

Dionički fondovi 

Dionički fondovi, kao što im i naziv kaže, većinu svoje imovine ulažu u dionice, zbog čega imaju potencijal za hvatanje najvećeg prinosa, ali su ujedno najrizičniji. 

Najuspješniji hrvatski dionički fond u prvih devet mjeseci bio je Intercapital SEE Equity, koji je svojim ulagačima donio 12,73 posto prinosa. Prema podacima portala Hrportfolio, taj fond raspolaže imovinom od 177 milijuna kuna. 

Dvoznamenkaste prinose u ovoj godini ulovili su još samo fondovi Zagrebačke banke ZB BRIC + te ZB Trend. BRIC + gotovo pola svoje imovine ulaže u Kini, a znatan udio novca ima u brazilskim i hrvatskim dionicama. ZB Trend se pak specijalizirao za ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama. 

 

Mješoviti fondovi 

Rezultati dioničkih fondova uvelike ovise i o performansama Zagrebačke burze

Rezultati dioničkih fondova uvelike ovise i o performansama Zagrebačke burze

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Mješoviti fondovi namijenjeni su onima koji imaju malo manji apetit za rizik - njihovi upravitelji miješaju dionice, udjele u drugim fondovima, obveznice i trezorske zapise. 

Pobjednik u toj kategoriji je PBZ Conservative 10 s prinosom od 3,89 posto. Fond je većinu svoje imovine uložio u Hrvatsku, posebice u državne obveznice i udjele u drugim fondovima. Po više od tri posto ulovili su i Intercapital Income Plus te You Invest Active. Od 15 mješovitih fondova, devet ih je u ovom dijelu godine u plusu, dok njih pet bilježi negativan prinos. 

  • +7
  • +4

Kovani novac povodom ulaska Hrvatske u EU

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic

Obveznički fondovi 

Obveznički fondovi namijenjeni su konzervativnim ulagačima, a oni ulažu u razne korporativne i državne obveznice i slične instrumente. Zanimljivo, obveznički fondovi u dosadašnjem dijelu godine rade bolje od mješovitih, svi su u plusu, a prva tri imaju više od četiri posto prinosa. 

Razlike u prinosu između prva tri su minimalne, ali prvi je PBZ Dollar Bond fond 2, koji je gotovo sav svoj novac uložio u hrvatske obveznice izdane u dolarima. Na postolju su još i Addiko Conservative i PBZ Dollar Bond fond.

Obveznički i novčani fondovi dosta zarađuju na državnim obveznicama i trezorskim zapisima

Obveznički i novčani fondovi dosta zarađuju na državnim obveznicama i trezorskim zapisima

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Novčani fondovi 

Najsigurniji među investicijskim fondovima su novčani fondovi koji ulažu u kratkoročne vrijednosne papire poput trezorskih zapisa kompanija i države, udjele u drugim fondovima i novčane depozite. Iako njihov prinos rijetko tone u minus, oni rijetko nose ozbiljniji prinos. 

Primjerice, najbolji među novčanim fondovima u prvih devet mjeseci je Locusta Cash s 0,62 posto prinosa. Više od pola posto zaradio je i PBZ Dollar Fond, a treći je Intercapital Money s 0,23 posto prinosa. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!