POGLED IZVANA

'Dobra ste zemlja, ali poduzetnike baš i ne volite'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 09.05.2012 14:44
  • Objavljeno 09.05.2012 u 12:19
davor majetić, gordana kovačević

davor majetić, gordana kovačević

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubašić /Cropix

Hrvatskoj je nužno potrebno pozitivnije poslovno okruženje ako želi privući više stranog kapitala, zaključak je okruglog stola održanog danas u sklopu Investijskog summita koji su u zagrebačkom hotelu Westin organizirali veleposlanstvo Švedske i švedsko Trgovinsko vijeće uz podršku HGK-a, HUP-a i Ministarstva gospodarstva

Čačićeva agencija kreće s radom početkom lipnja

Pomoćnik ministra gospodarstva Darko Lorencin najavio je kako će Agencija za investicije i konkurentnost krenuti s radom početkom lipnja. Zanimljivo je da se još ne zna precizan broj zaposlenih. Lovrencin je rekao da će ih biti od 35 do 67.

Ravnateljica zagrebačkog Ekonomskog instituta Sandra Švaljek istaknula je kako investicijska aktivnost u Hrvatskoj pada u zadnje četiri godine. Promjenu trenda ona očekuje krajem ove godine.

'Strana ulaganja su više nego dobrodošla, ne samo zbog dolaska svježeg kapitala, već i novih tehnologija i znanja, što pozitivno utječe na konkurentnost gospodarstva', rekla je Švaljek.

Kako bi investicijsku klimu učinila što privlačnijom, Vlada bi morala, smatra, stvoriti predvidljivije i stabilnije poslovno okruženje (ne mijenjati često zakone i provoditi ih jednako u svim slučajevima), profesionalizirati javni sektor te ojačati posebno tijelo za poticanje investicija sa snažnim ovlastima.

Slično je od aktualne vlasti zatražila i Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle. Na planu strukturnih reformi nešto se napravilo, ali, smatra ona, ne dovoljno.

'Novi modeli moraju biti brzo i snažno primijenjeni. Sram me je kad moram reći da Hrvatska ulaže samo 0,7 posto BDP-a u istraživanje i razvoj, a cilj EU je tri posto', naglasila je Kovačević, dodajući kako je nužna modernizacija visokih obrazovnih institucija, njihovo bolje povezivanje s tržištem rada te promicanje programa cjeloživotnog učenja.

Član uprave Erste banke Christoph Schöfböck rekao je kako nakon fiskalne prilagodbe Hrvatsku čekaju teške strukturne reforme poput sređivanja mirovinskog sustava.

Ocijenio je pozitivnim okretanje Vlade investicijama u energetiku i infrastrukturu te je istaknuo važnost stvaranja 'pozitivnijeg stava o poduzetnicima'.

'Hrvatska je dobra zemlja za poduzetništvo, ali slika o njima nije dobra', rekao je Schöfböck.

Pozvao je Vladu na stvaranja regionalne strategije razvoja kako bi osim Zagreba napredovala i druga područja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi