POSLOVNI REZULTATI

Dobit PBZ Grupe blago porasla na 342,5 milijuna kuna

28.04.2017 u 15:32

Bionic
Reading

PBZ Grupa ostvarila je u prvom tromjesečju dobit nakon oporezivanja od 342,5 milijuna kuna, što je 0,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pri čemu je dobit Privredne banke Zagreb porasla 1,7 posto, na 271,3 milijuna kuna

U izvješću, objavljenom u petak, ističe se kako je u proteklom tromjesečju PBZ Grupa ostvarila kamatni prihod od 788 milijuna kuna, dok je kamatni rashod iznosio 130,4 milijuna.

'Kamatni rezultat obilježen je konstantnim trendom smanjenja aktivnih i pasivnih kamatnih stopa na tržištu', navodi se u izvješću PBZ Grupe.

Neto prihod od provizija i naknada te grupe iznosio je u proteklom kvartalu 304,9 milijuna kuna, što je 6,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

U segmentu poslovanja s vrijednosnim papirima i ostalim financijskim instrumentima PBZ Grupa ostvarila je neto pozitivan financijski rezultat od 48 milijuna kuna.

Opći administrativni troškovi, zajedno s ostalim troškovima poslovanja Grupe iznosili su 504,5 milijuna kuna, što je 4,1 posto više na godišnjoj razini.

U izvješću se navodi i da PBZ Grupa adekvatno upravlja rizicima kojima je izložena, a posebno kreditnim rizikom, što joj omogućava da na vrijeme anticipira sve bitne promjene u portfelju te time izdvoji primjerenu razinu rezervacija za pokriće gubitaka.

U prvom je tromjesečju Grupa izdvojila 109,2 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke.

U izvješću Grupe navodi se i da je najznačajniji utjecaj na njezine financijske rezultate došao od Privredne banke Zagreb, koja je u proteklom kvartalu ostvarila dobit prije oporezivanja od 332,8 milijuna kuna, odnosno 271,3 milijuna nakon oporezivanja.