PRVO POLUGODIŠTE

Dobit Luke Ploče 4,7 milijuna kuna

02.08.2011 u 16:30

Bionic
Reading

Grupa Luka Ploče u prvoj je polovici ove godine ostvarila neto dobit od 4,7 milijuna kuna, što je, kako navode iz te Luke, 17 posto niža dobit u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, uz isključenje prihoda od prodaje Luka Ploče Gradnja d.o.o.

Preko Luke Ploče u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je promet od 2,08 milijuna tona robe ili 3 posto više nego u istim lanjskim mjesecima.

Komentirajući takve rezultate Grupe direktor Luke Ploče Ivan Pavlović ističe kako se poslovanje u prvom polugodištu ove godine odvijalo u još uvijek složenim gospodarskim uvjetima u kojima je Grupa pokazala snagu i sposobnost održanja poslovnih aktivnosti.

U komentaru uz financijsko izvješće napominju da je isključivši prošlogodišnju prodaju povezanog Društva Luka Ploče Gradnja d.o.o., u ovogodišnjem prvom polugodištu Luka Ploče zabilježila rast poslovnih prihoda od 4 posto i ostvarila bruto profit maržu od 15,73 posto.

Porast prodajnih i administrativnih troškova od 3 posto, na 66,92 milijuna kuna, objašnjavaju rezultatom porasta troškova i energenata (električne energije i dizel goriva) i ostalih vanjskih troškova vezanih uz proces dokapitalizacije Luka Ploče d.d.

Kod troškova osoblja zabilježili su pad od 2,62 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Operativna dobit porasla je 15,54 posto uz, kako navode, isključenje prihoda od prodaje Luka Ploče Gradnja d.o.o. u 2010.

Naglašavaju i da Grupa Luka Ploče vodi računa o održavanju stabilnih razina likvidnosti što se reflektira na pokrivenost kratkoročnih obveza kratkoročnom imovinom od 2,9 puta na kraju lipnja ove godine.

Novčani tok iz poslovne aktivnosti u prvom polugodištu je bio pozitivan i iznosi 13,3 milijuna kuna, dok su novčani tokovi iz ulagačke aktivnosti i investicijske aktivnosti negativni zbog ulaganja u nabavku materijalne imovine u opremu za kontejnerski terminal i otplate obveza po primljenim dugoročnim kreditima, navode iz Luke Ploče.