PRITISCI U RUSIJI

Dobit Henkela porasla na 482 milijuna eura

08.05.2015 u 08:40

Bionic
Reading

Njemački proizvođač roba široke potrošnje Henkel izvijestio je o rastu dobiti i prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, no upozorio je na i dalje otežane gospodarske prilike u nekim regijama, ponajprije u istočnoj Europi

Neto dobit Henkela u prvom je tromjesečju uvećana za 5,7 posto, na 482 milijuna eura. Prihodi kompanije u navedenom su razdoblju uvećani za 12,7 posto, na 4,43 milijarde eura, a što u kompaniji pripisuju utjecaju valutnih tečajeva uslijed snažnog dolara. Na organskoj osnovi, prihodi su uvećani za 3,6 posto, dok je rast prihoda na tržištima u nastajanju iznosio 7,7 posto, pokazalo je poslovno izvješće.

Dobit prije odbitka kamata i poreza (EBIT) u istom je razdoblju uvećana na 648 milijuna eura. Njezin rast slabiji je nego što su tržišta očekivala a odražava otežane uvjete u nekoliko regija, ponajprije u istočnoj Europi. Ekonomisti iz Reutersove ankete prognozirali su rast operativne dobiti na 648 milijuna eura.

Iz Henkela su ponovno upozorili na i dalje otežane gospodarske prilike u nekim područjima pa tako očekuju da će poslovanje u istočnoj Europi ostati otežano. Još su u ožujku bili upozorili da bi im operativna dobit mogla biti pogođena snažnije nego što su očekivali i to zbog krize u Rusiji i Ukrajini. Rusija je četvrto najveće Henkelovo tržište, s godišnjim prihodima od oko 1,1 milijarde eura, podsjeća Reuters.

Prodaja u SAD-u, najvećem pojedinačnom tržištu Henkelovih proizvoda, proteklih je mjeseci bila suočena s teškoćama zahvaljujući oštroj konkurenciji i snažnim pritiscima na cijene. Prihodi od prodaje u prvom kvartalu stoga su stagnirali na tome tržištu, izvijestili su iz kompanije.

Također, osvrnuli su se i na rashodovnu stranu, napominjući kako su lani utrošili 54 milijuna eura na restrukturiranje, što je dvostruko veći iznos nego što su izdvojili u godini ranije.

Što se tiče prognozi rezultata poslovanja u fiskalnoj 2015. godini, u Henkelu su potvrdili ranije prognoze prema kojima se očekuje rast organskih prihoda od tri do pet posto.