rodna ravnopravnost

Do 2026. trećina svih direktora bit će žene

02.11.2023 u 09:45

Bionic
Reading

Hrvatska kreće u provedbu Direktive EU za rodnu ravnopravnost, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da će do 2026. trećina svih direktora bit žene, dok će se tvrtkama koje neće držati kvota propisati sankcije

Čak 60 posto osoba sa sveučilišnom diplomom u Hrvatskoj su žene. Broj visokokvalificiranih žena stalno raste, ali ga ne slijedi udio žena u rukovodećim strukturama, pa 2022. u čak 67 posto trgovačkih društava izlistanih na burzi u nadzornim odborima nije bilo nijedne žene, a u 34 posto ih nije bilo nijedne žene u upravi.

Žene i dalje zarađuju manje od muškaraca. Podaci iz travnja govore da žene u EU u prosjeku zarade 12,7 posto manje, a u Hrvatskoj 11,1 posto manje.

Podzastupljenost žena na direktorskim položajima u EU već se dulje smatra problemom, no budući da samoregulirajuće mjere nisu dale rezultate, koncem 2022. EU je usvojila Direktivu koja države članice obavezuje da do sredine 2026. povećaju udio žena na direktorskim pozicijama.

Trgovačka društva će u nadzornim odborima morati imati najmanje 40 posto žena, a na 33 posto svih direktorskih položaja u tvrtkama morat će se imenovati žene.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) potpun podržava Direktivu jer smatra da će se samo kvotama postići ravnopravnost žena kao podzastupljenog spola na upravljačkim funkcijama u hrvatskim kompanijama.

Podaci na razini EU svjedoče da povećanje rodne ravnopravnosti izravno utječe na napredak gospodarstva.

Hrvatska će Direktivu implementirati kroz Zakon o trgovačkim društvima, ali tek treba započeti rad na njegovim izmjenama, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.