UDRUGA POTROŠAČA

Dizanjem kamata banke krše zakon

30.06.2009 u 10:25

Bionic
Reading

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) zahtijeva od banaka da u ugovore o kreditiranju stanovništvu uvedu referentne kamatne stope

Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) su također poručili kako mora u vezi s tim kontrolirati opće uvjete banaka i prisiliti ih da provode Zakon o zaštiti potrošača, koji za zajmove propisuje sadržavanje pretpostavke pod kojim se uvjetima mogu mijenjati kamatne stope, piše Poslovni dnevnik

Iz HUZP-a su s jučerašnjeg okruglog stola poručili da će usvajanjem novog zakona o zaštiti potrošača biti otvorena mogućnost tužbe koju će udruga podnijeti ako banke same ne budu počele uvoditi referentne kamatne stope ili ih na to ne prisili HNB.

'U ugovorima o kreditima klijent potpisuje pristajanje na promjene kamatnih stopa u skladu s tržišnim uvjetima i odlukom banke. Nigdje ne piše koji su to uvjeti i tako se otvara mogućnost da banka diže kamatne stope kad je ugrožen profit. Referentna kamatna stopa poput Libora i Euribora uz dodanu maržu banaka bio bi pošten način kreiranja promjenjivih kamatnih stopa i raspodjele rizika između banke i klijenata,' rekla je Marija Duljković, nezavisni stalni sudski vještak za bankarske financije.

Ona smatra da odgovornost snosi i HNB jer ne može samo upućivati potrošače na privatne tužbe protiv banaka, nego je dužan nadgledati zakonitost poslovanja banaka, a sadašnji način rada krši Zakon o zaštiti potrošača. Predsjednica HZUP-a Vesna Brčić-Stipčević kazala je kako kada uvjeti nisu nedvojbeni i jasni ostavlja se mogućnost manipulacija.

Direktora Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka iznenadilo je što nisu pozvani za okrugli stol jer podržavaju ideju. 'Nigdje nema jednog zakona o kamatama i jedne kamatne stope kod nas. Željeli smo da HNB definira prosječne kamatne stope za različite proizvode ili da Ministarstvo financija propiše referentne, ali toga nema,' kaže Bohaček.

Uvođenja Euribora i marže kaže Bohaček nije moguće, jer postoji premija rizika koja nije službena mjera, ali se naplaćuje na Eurobor za zaduživanje domaćih banaka i tvrtki u inozemstvu.