POBUNA GLADNIH U VARAŽDINU

Direktor Varteksa očekuje nastavak rada

07.12.2012 u 21:20

Bionic
Reading

Predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec u priopćenju je, povodom obustave rada i prosvjeda zaposlenika nezadovoljnih zbog kašnjenja rujanske plaće, istaknuo kako 'prosvjed, kao i ogorčenje radnika, razumije jer je i sam ogorčen'. 'Uprava poduzima sve da bi osigurala plaće za rujan, a isplata je već počela zaposlenima u pogonima Gornja odjeća i Proizvodnja odjela, odnosno da bi se riješila nelikvidnost sukladno rješenju koje je predložila resornim ministarstvima i Vladi', poručuje direktor Košćec

'Pregovori koje smo započeli prije gotovo tri godine s prošlom Vladom i za koje smo prijedlog rješavanja u potpunosti prilagodili zakonskim propisima koje je ista definirala, još uvijek traju. Također smo prijedlog i način rješavanja problema prilagodili i zakonskim propisima i mjerama koje je definirala aktualna Vlada. Prijedlogom smo nastojali zaokružiti rješenje po ukupnom dugovanju, dakle ne samo za državu, već i za ostale ključne vjerovnike te smo prijedlog rješenja revidirali i sukladno propisima koje je aktualna Vlada definirala. Želim istaknuti da su zadnjih nekoliko tjedana pregovori, kao i pokušaj pronalaženja zajednički prihvatljivog rješenja vrlo intenzivni, ali činjenica je ono što i ovaj današnji prosvjed i ogorčenje radnika pokazuju, da vremena više nema', upozorava Košćec.

Predsjednik uprave Varteksa apelira da se što prije nađe rješenje kako bi tvrtka mogla poslovati.

'Varteks u sljedećih nekoliko dana mora dobiti odgovor. Očekujemo da će rješenje biti usmjereno prema tome da tvrtka može nastaviti s radom. U situaciji koja je izuzetno teška, moramo pokušati naći rješenje kroz podršku i odgovornosti svih uključenih strana. Mi smo napravili sve što možemo i sad na temelju toga što smo predložili čekamo odgovor. Problem je moguće riješiti jedino ako se u njegovo rješavanje uključe sve zainteresirane strane. Ovim putem apeliram na resorna ministarstva i Vladu da je neophodno da dobijemo odgovor u narednih nekoliko dana', naglašava Košćec.

Vezano uz poslovno restrukturiranje tvrtke, predsjednik uprave Varteksa priznaje da se odvija usporeno s obzirom na to da je za isto također potrebna likvidnost.

'U okviru rješenja koja nudimo postoji i rješenje za problem nelikvidnosti koji je prisutan u tvrtki. Problem nelikvidnosti je ozbiljan, ali rješenje koje smo ponudili rješava i problem nelikvidnosti čime bi se omogućilo da se u potpunosti stabiliziraju poslovni procesi unutar tvrtke i dovrši restrukturiranje', zaključuje Zoran Košćec.