važna odluka

Dioničari švicarskog Novartisa sredinom rujna odlučuju o odvajanju Sandoza

18.08.2023 u 10:41

Bionic
Reading

Na izvanrednoj skupštini švicarskog farmaceutskog diva Novartisa, zakazanoj za 15. rujna, dioničari će odlučivati o izdvajanju generičkog poslovanja Sandoz

Uprava Novartisa složila se s tim prijedlogom te ga uputila na odlučivanje dioničarima. Prema pozivu za skupštinu, dioničari će glasovati i o dividendi te o smanjenju temeljnog kapitala ako se odobri odvajanje Sandoza.

Odobre li dioničari odvajanje koje je pokrenuto u kolovozu, tada će dobiti jednu Sandozovu dionicu za svakih pet Novartisovih dionica ili jednu Sandozovu američku depozitarnu potvrdu (ADR) za svakih pet Novartisovih ADR-ova.

Nakon odobrenja Sandoz će biti uvršten na SIX Swiss Exchange, s ADR programom u SAD-u. ADR-ovi neće biti uvršteni na američkoj nacionalnoj burzi. Odvajanje kompanija planira se provesti početkom listopada.

Inače, Novartis je pokrenuo stratešku reviziju Sandozova poslovanja još u listopadu 2021. nakon dugotrajnog razdoblja njegove ispodprosječne izvedbe, ponajviše zbog rastućih cjenovnih pritiaska u sektoru lijekova koji nisu pod patentnom zaštitom, posebno u SAD-u.

Nakon završetka strateške revizije u kolovozu 2022. godine, Novartis je otkrio svoju namjeru da odvoji Sandoz, koji proizvodi generičke i bioslične lijekove, u neovisnu tvrtku kojom se javno trguje putem potpunog odvajanja. Očekuje se da će odvajanje Sandoza povećati vrijednost za dioničare tako što će ga postaviti kao vodeću europsku generičku tvrtku i globalnog lidera u proizvodnji biosličnih lijekova.