ANALIZA ERSTE BANKE

Dionica Atlantic grupe podcijenjena

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Efekt akvizicije Droge Kolinske još se ne vidi u cijeni dionice Atlantic grupe, stoji u najnovijoj analizi Erste grupe

'No imajući u vidu dosadašnje iskustvo menadžmenta Atlantica u integriranju preuzetih kompanija, vjerujemo da će pozitivni sinergijski efekti vrlo brzo biti vidljivi', smatra analitičarka Vladimira Urbankova. U analizi stoji da je ciljana cijena dionice Atlantica 925 kuna, a ona odražava da ta dionica još uvijek u potpunosti ne sadržava buduća poboljšana poslovna očekivanja.

Vrijednost dionice na Zagrebačkoj burzi krajem prošlog tjedna bila je oko 800 kuna. Domaći analitičar tržišta kapitala, koji je htio ostati anoniman, nam kaže, kako bez obzira na analizu i procjene ciljanih cijena dionice Atlantic grupe, kojih ima puno, ta kompanija ima odličan potencijal za rast.

'To je jedna pozitivna priča na hrvatskom tržištu. Dokapitalizaciju su napravili potpuno transparentno, to je priča koja ima glavu i rep. Njihov menadžment zna što radi', kaže sugovornik Poslovnog dnevnika. Na pitanje hoće li cijena te dionice rasti i koliko, odgovara kako je to, bez obzira na očekivanja, nemoguće procijeniti.

Od početka godine, ova je dionica ipak podbacila. Ako se usporedi njezino kretanje s kretanjem indeksa CROBEX, primjećuje se prilično velika razlika. CROBEX je u ovoj godini zabilježio rast vrijednosti od 6,9 posto. No cijena dionice Atlantica je pala 0,9 posto. No bez obzira na trenutačno kretanje dionice, ulagači ne bi trebali biti zabrinuti.

Iako bi kompanija u kojoj predsjednik Uprave Emil Tedeschi drži 50,2 posto dionica tek u četvrtak trebala objaviti tromjesečni i godišnji izvještaj, analitičari Erstea procjenjuju da je lanjska neto dobit iznosila 85,1 milijun kuna. Prvotno se očekivalo da će potpuna integracija Droge Kolinske biti završena početkom prosinca prošle godine, no taj se proces oduljio. Bez obzira na to, analitičarka Urbankova smatra da, unatoč lošem makroekonomskom okruženju i rizicima poslovanja, efekt lanjske akvizicije Droge Kolinske rezultirat će u ovoj godini dvostruko višim prihodom Atlantica. Očekuje kako bi prihod od prodaje Atlantica trebao iznositi 4,76 milijardi kuna što je čak 109,7 posto više nego 2010. godine.

Neto dobit bi ove godine trebala iznositi 116,4 milijuna kuna. Analitičari Erstea prvenstveno su izračunali kako bi ciljana cijena dionice trebala iznositi 1027 kuna. No tu su procjenu umanjili za deset posto zbog likvidnosti. Kažu da iako se likvidnost te dionice u posljednjih godinu dana povećala, prema volumenima na inozemnim burzama prilično je niska. Njihova preporuka za dionicu je 'akumulirati'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi