DRUGI KVARTAL

Deutsche Telekom ostvario 521 milijun eura dobiti

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.08.2009 11:45
  • Objavljeno 06.08.2009 u 11:18
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Njemački telekomunikacijski div Deutsche Telekom u četvrtak je priopćio da je u drugom tromjesečju 2009. ostvario 32-postotni rast dobiti, čemu je velikim dijelom pridonijelo preuzimanje grčke kompanije OTE, te je potvrdio raniju cjelogodišnju prognozu.

Dobit DT-a u tom je tromjesečju iznosila 521 milijun eura, u usporedbi s 394 milijuna eura dobiti u istom razdoblju prošle godine. Prihodi su istodobno porasli za 7,4 posto, na 16,2 milijarde eura.

Takav je rezultat većim dijelom posljedica akvizicije grčke telekom kompanije OTE krajem prošle godine, priopćeno je iz DT-a.

"Podaci za drugo tromjesečje ulijevaju povjerenje u ostvarenje cjelogodišnjih prognoza", kazao je izvršni direktor Rene Obermann. "Stoga potvrđujemo raniju prognozu za 2009.".

U prvoj polovici 2009. DT je zabilježio 603 milijuna eura gubitka, u usporedbi s dobiti u visini 1,3 milijarde eura ostvarene u istome razdoblju prošle godine. Međutim, ostvaren je gotovo 7-postotni rast prihoda na 32,1 milijardu eura, s ranijih 30,1 milijardu.

Globalni broj pretplatnika mobilnih usluga te kompanije do kraja lipnja dosegnuo je 150 milijuna, što je oko 8 milijuna više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Zabilježen je rast broja pretplatnika i u DT-ovom dijelu poslovanja s fiksnom telefonijom, uključujući širokopojasni internet, i to za 16,7 posto na 14,5 milijuna pretplatnika, s 12,4 milijuna u 2008.

Ukupni prihodi DT-ove jedinice za mobilne komunikacije u drugom su tromjesečju uvećani za 8,5 posto na 9,4 milijarde eura.

U Njemačkoj, prihodi T-Mobile Deutschlanda umanjeni su 2,2 posto u prvih šest mjeseci ove godine u usporedbi s prošlom godinom, na 3,8 milijardi eura, dok je dobit prije oporezivanja smanjena za 4,1 posto na 1,4 milijarde eura. Deutsche Telekom kao razlog tomu navodi regulatorno okruženje i oštru konkurenciju na domaćem tržištu.

DT-ovi dijelovi poslovanja širokopojasnog povezivanja i fiksne telefonije zabilježili su rast šestomjesečnih prihoda za 6,3 posto na 11,9 milijardi eura, čemu je uvelike pridonio grčki OTE.

Odjel poslovanja sa sistemskim rješenjima, koji postavlja telefonske i računalne mreže u kompanije i organizacije, izvijestio je pak o 3,2-postotnom padu prihoda na 2,17 milijardi eura u drugome tromjesečju, priopćio je DT.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!