vlasnik kanaana:

'Dao bih još 380.000 kuna i 10 šlepera robe gratis samo da se Kerum više ne bavi biznisom'

07.11.2018 u 13:12

Bionic
Reading

Nakon šest godina uspješnog izbjegavanja stečaja, tvrtki Kerum, bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, presudio je proizvođač čipsa i flipsa Kanaan zbog neplaćenog duga od 381 tisuće kuna. Nakon godina čekanja sada će više od 800 vjerovnika moći namiriti svoja potraživanja (ukupan Kerumov dug iznosi 1,7 milijardi kuna) od prodaje Kerumovih nekretnina u Milni, Supetru, Splitu, Zadru, Zagrebu, Trogiru, Drnišu i Dubrovniku. Kako je Kanaanu uspjelo Kerum napokon “otjerati” u stečaj?

'I ja se to čudim. Uspjeli smo zahvaljujući našem učinkovitom pravosuđu, zbog kojeg smo do pravde došli nakon samo šest i pol godina', ironično komentira za Jutarnji list Zvonko Popović, vlasnik tog proizvođača snacka iz Donjeg Miholjca, koji je Keruma tužio 2012. za dug od 381 tisuće kuna.

Tada su pokrenuli ovrhu, no Kerum je napisao prigovor u kojem je tvrdio da im ništa nije dužan. To je, naglašava Popović, bila laž.

'Odmah smo ukazali da je njegov prigovor nevaljan jer nije uopće obrazložen i bez dokaza. Nakon sedam mjeseci čekanja Trgovački sud u Splitu prihvatio je tako manjkav, nezakonit prigovor, ukinuo ovrhu i nakon šest mjeseci zakazuje prvo ročište na koje nitko u ime tvrtke Kerum nije došao. Donijeli smo sve potrebne dokumente, ali sud je tražio još dokaza. Tražili smo od Porezne uprave dokumentaciju u kojoj je vidljivo da je Kerum uzeo robu i odbio si pretporez, 25 posto, a ubrzo smo takvu potvrdu i dobili', prepričava.

Čak kaže da nije ljut na Keruma, nego više na one koji su njemu i sličnima omogućili da rade takve malverzacije.

'Ja bih sad dao još 380 tisuća kuna i poslao 10 šlepera robe gratis, samo da se Kerum bavi politikom, a ne biznisom jer mu to ide bolje. I da se konačno promijeni zakon, a ne da se pravosudne reforme svode na promjene sjedišta i naziva sudova', poručuje Popović.

  • +31
Željko Kerum Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Čikotić