francuske mjere

Danone i Kellogg morat će spuštati cijene?

23.06.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Francuska vlada pregovara o sniženju cijena sa skupinom proizvođača široke potrošnje koju je definirala istraživačka grupacija, a uključuje domaći Danone i američki Kellogg, prema tri izvora i dokumentu.

Vodeće kompanije u prehrambenom sektoru obećale su od srpnja sniziti cijene stotina proizvoda, objavio je početkom lipnja francuski ministar financija Bruno Le Maire, zaprijetivši im financijskim sankcijama ako prekrše obećanje.

Ministar se prethodno sastao s predstavnicima 75 kompanija koje 'pokrivaju' 80 posto potrošnje hrane u Francuskoj.

Vlada za tu inicijativu koristi popis kompanija koji je Reuters dobio na uvid, a izradila ga je istraživačka skupina, prema tri upućena izvora.

Francusko ministarstvo gospodarstva priopćilo je da nije u mogućnosti potvrditi niti demantirati popis.

Britanska multinacionalna prehrambena tvrtka Unilever, proizvođač majoneze Hellmann i juha Knorr, rekla je Reutersu da je uključena u vladin plan, a francuski mediji proteklih su tjedana identificirali i ostale, uključujući Coca-Colu, Mondelez i Nestle.

Na popisu su i francuska poljoprivredna grupacija Avril i veliki globalni proizvođači pića, uključujući Pernod Ricard.

Danone i Nestle nisu željeli komentirati tu informaciju, a Coca-Cola, Mondelez i pivovara ABI nisu odgovorili na upit da je komentiraju. Pernod Ricard uputio je Reuters na odjel za trgovinu.

Kellogg je priopćio da ne može komentirati rasprave vlade, udruga i trgovaca, dodavši da je zaključio sudjelovanje u godišnjim pregovorima. Dodali su i da maloprodajne cijene njegovih proizvoda određuju isključivo trgovci.

Bude li uspješan, plan francuske vlade mogao bi prisiliti dio prehrambenih tvrtki koje su proteklih mjeseci podigle cijene za 10 posto i više da ponovno pregovaraju s maloprodajnim lancima o cijenama i smanjiti njihove profitne marže.

Visoke cijene u supermarketima već mjesecima zadaju glavobolju francuskim dužnosnicima, koji upozoravaju da su troškovi sirovina u međuvremenu pali.

Inflacija u Francuskoj usporila je u svibnju na 6,0 posto, najnižu razinu u godinu dana, zahvaljujući blažem rastu cijena energenata i hrane. No, cijene hrane još su uvijek bile 14 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.