statistika dzs-a

Građevina usporila drugi mjesec zaredom

23.06.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Obujam građevinskih radova porastao je u travnju, prema kalendarski prilagođenim indeksima, za 1,1 posto na godišnjoj razini, što predstavlja usporavanje rasta drugi mjesec zaredom.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće prema kojemu je u travnju obujam građevinskih radova, prema kalendarski prilagođenim indeksima, porastao 1,1 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je u odnosu na ožujak bio manji za 1,4 posto.

To znači da je na godišnjoj razini rast usporen drugi mjesec zaredom, s obzirom da je u ožujku usporen s 4,1 posto, koliko je iznosio mjesec dana prije, na 3,1 posto.

Prema podacima DZS-a, u travnju je u odnosu na isti mjesec 2022. godine obujam građevinskih radova izvedenih na zgradama porastao za 3,9 posto, dok je na ostalim građevinama pao 3,5 posto.

Na mjesečnoj je razini, pak, obujam građevinskih radova u travnju pao za 1,4 posto, pri čemu je na zgradama bio manji za 1,3 posto, a na ostalim građevinama 1,8 posto.

U travnju je 59,9 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 40,1 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom je na zgradama odrađeno 53, a na ostalim građevinama 47 posto radnih sati.

Statistika prema izvornim indeksima pokazuje da je u prva četiri mjeseca ove godine obujam građevinskih radova porastao za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.