POČINJE ISTRAGA

Danas u Sunčani Hvar stiže krim-policija

Bionic
Reading

Zahtjevu Hrvatskog fonda za privatizaciju da mu hitno vrati sedam posto dionica Sunčanog Hvara prenijetih na početku zajedničkog projekta u tom hotelskom društvu, Orco Property Grupa prema neslužbenim informacijama neće udovoljiti

Budući da je taj zahtjev stigao u okviru obavijesti o jednostranom raskidu ugovora o javno-privatnom partnerstvu, očigledno je da će HFP nakon toga, nakon što od Orca dobije službeni odgovor, podići tužbu protiv svog partnera i time otvoriti arbitražni postupak na nadležnom međunarodnom sudu, kako je i predviđeno ugovorom. Službeno se nijedna strana ne želi javno očitovati o nastalom raskidu partnerstva, mogućim štetama, eventualnim nagodbama ili drugim načinima rješavanja problema.

Ipak, detalji daljnjeg postupka, kao i izviješće o razlozima odluke bit će podastrijeti pred Upravnim odborom na izvanrednoj sjednici u srijedu, na kojoj sindikalni član Ozren Matijašević, kako nam je jučer najavio, namjerava postaviti nekoliko otvorenih pitanja predsjedniku HFP-a Vedranu Duvnjaku. 'To je još jedna u nizu bedastoća koje se čini. Želim čuti zašto se godinama dopuštalo, ako je to istina, da Orco ne provodi aktivnosti koje je ugovorio, zašto se tek sada poduzimaju ikakve radnje prema Orcu, te tko može garantirati da i ubuduće neće biti takvih bedastoća', ističe Matijašević.

Iz Vladinih krugova, pak, u neslužbenim razgovorima uglavnom se problematizira to što dokapitalizacija i povećanje vlasničkog udjela Orca u Sunčanom Hvaru koincidira s povećanjem kreditne zaduženosti, iz čega, zaključuju, prioizilazi da je Orco ulaganja ostvario na teret tvrtke. Doduše, sve te procese u proteklom su razdoblju na skupštinama dioničara predstavnici države redovito podupirali, a jedino su se na posljednjoj skupštini dioničara podigli protiv predloženih prijedloga prodaje kampa Vira i restrukturiranja.

U namjeri dokazivanja te teze, kako saznajemo, i danas će u hotelsko društvo stići krim-policija, kako bi ponovno istraživala i pročešljala poslovne knjige hvarskog hotelijera.

Na opasnost koju loš 'timing' HFP-ovog 'treniranja strogoće' može donijeti poslovanju tvrtke, jučer su Vladu i Orco upozorili priopćenjem za javnost predstavnici sindikata STUH, apelirajući na obje strane da sjednu za stol i traže rješenje koje će jamčiti opstanak i nastavak rada Sunčanom Hvaru. 'STUH smatra da je raskid ugovora u samom srcu turističke sezone loš potez, kontraproduktivan. Država i Orco trebali su pričekati istek turističke sezone jer sva događanja mogu imati samo negativan učinak na booking i turističku sezonu Hvara', poručuje Tomislav Dujmović.

Neslužbeno se čuje da su neke grupe već počele otkazivati rezervacije u konačno punim hvarskim hotelima, kao i da se pismom radnicima jučer obratio i jedan od šefova Orco Grupe, Jean Francois Ott iz Pariza, ali se pismo prevodi na hrvatski jezik. Navodno apelira na smirivanje i uvjerava kako će Orco učiniti sve da očuva normalno poslovanje Sunčanog Hvara u nadolezećem razdoblju.