TODORIĆ vS. dorh

Danas konačna odluka o izručenju nekad najmoćnijeg čovjeka Hrvatske

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Visoki sud u Londonu danas bi trebao donijeti konačnu odluku o pravu na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj. Todorićevi odvjetnici morat će sudu iznijeti nove dokaze za tvrdnje da je žrtva političkog progona

Sud bi trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, prvostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.

<<< O izručenju Todorića Hrvatskoj odlučuje novi sudac >>>

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu, prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj, očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze.

Todorić se na tom ročištu pojavio u društvu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva za pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze.

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnost i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. 'Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji', rekao je odvjetnik Hines.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje onih starih koje je odbacio prvostupanjski sud u presudi 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

  • +9
  • +6

Ivica Todorić u pratnji odvjetničkog tima dolazi na ročište

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Zahvalio bih sudu u Engleskoj na donošenju pravedne odluke. Dobili smo vremena da bismo se mogli dobro pripremiti i doći do istine za koju se borimo. Ovo nisu moje pobjede, nego svih onih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj. I njima čestitam pa da razotkrijemo sve ono što u Hrvatskoj i regiji ne vrijedi', kazao je Todorić nakon zadnjeg ročišta.

Podsjetimo, sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument njegove obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je svjedočenjem dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

  • +8
  • +5

Ivica Todorić u Londonu

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju jer on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom', stoji u prvostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, u koji se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno, kao prije presude, te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati. Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!