GENERAL & PODUZETNIK & SAVJETNIK

Damir Krstičević M Sanov oficir za vezu?

28.01.2011 u 08:22

Bionic
Reading

Nakon prisilnog umirovljenja skupine generala 2000. godine, Damir Krstičević okrenuo se novoj poslovnoj karijeri u propulzivnoj IT branši, da bi nakon poziva Jadranke Kosor zatvorio krug i postao novi premijerkin savjetnik za vojna pitanja

Quaestus spaja premijerkine savjetnike

Premijerka Kosor okupila je među savjetnicima dvojicu poslovnih partnera, čija je poveznica Quaestus Private Equity fond. Borislav Škegro upravlja Fondom, a M San, u čijem nadzornom odboru sjedi Krstičević, jedan je od njegovih devet ulagača. Prema podacima iz 2009. M San je Škegrinom fondu povjerio oko 14 milijuna kuna.

Iako razočaran odlukom tadašnjeg predsjednika Mesića, koji je umirovio neposlušne generale, Krstičević se nijeupustio u politiku, već se okrenuo vrlo propulzivnoj IT industriji, točnije prodaji informatičke robe. U tvrtkiM San Stipe Matića, danas najvećem distributeru informatičke i elektroničke robe u regiji, odmah je postao prokurist tvrtke, a trenutačno obavlja funkciju zamjenika predsjednika nadzornog odbora. Dakle, zamjenika vlasnika tvrtke Stipe Matića, koji je na čelu NO.

Neki izvori tvrde da se Matić i Krstičević poznaju još iz studentskih dana. Za Krstičevića je poznato da se prije Domovinskog rata školovao na Vojnoj akademiji u Beogradu, dok je put samozatajnog vlasnika M San grupe Stipe Matića od nule do milijarde (prihodi M San grupe u 2009. iznosili su 1,9 milijardi kuna, dobit 26 milijuna kuna) ostao prilično maglovit. Poznat je pak imidž M Sana u poslovnim krugovima kao tvrtke koja je narasla na unosnim poslovima s državom.

Kao godina prekretnice spominje se 1999. kada su u Zagrebu organizirane Svjetske vojne igre, a M San isporučivao informatičku opremu MORH-u. Iako su već tada odradili unosan posao s MORH-om, navodno im je upravo angažiranje umirovljenog generala dodatno ojačalo odnose s državom. Slučajno ili ne, 'generalska tvrtka' 2004. dobila je unosan posao prodaje 300.000 računala u akciji Nagradimo odlikaše, koju je vodilo Ministarstvo znanosti na čijem je čelu bio Dragan Primorac.

Za državu je M San grupaodradila mnoge 'odlikaške' poslovevrijedne milijarde kuna, mediji su pobrojali da su samo u 2008. i 2009. s državnim tvrtkama ugovorili poslove vrijedne 600 milijuna kuna. Od aktualnih poslova spomenimo kako je njihov King ICT implementira SAP rješenja u HŽ-u i HEP-u, a projekt je težak stotinjak milijuna kuna. O maštovitim načinima na koje M San osvaja natječaje svjedoči slučaj HEP-a, kada su dimenzije kućišta propisivane u milimetrima kako bi se nokautiralo konkurentskog distributera računala. Gubitnici su se anonimo ispovijedali novinarima, no poslovi M Sana i dalje su se nezaustavljivo množili. Konkurencija tvrdi da, s obzirom na broj natječaja na koji se javljaju, od prodaje informatičke opreme i bijele tehnike do uvođenja IT rješenja, fizički više ne stižu odraditi obaveze pa angažiraju podizvođače za ugovorene poslove.

Uvijek šali skloni web forumaši tvrdili su, aludirajući na bliskost čelnika tvrtke s bivšim premijerom Sanaderom, da je ime tvrtke zapravo kratica od Mirjana Sanader. No bez obzira na pritvor samo jednog od navodnih političkih zaštitnika, nema straha za M San.Samo letimičan pogled na financijske pokazatelje tvrtke, kojima se hvale na svojim web stranicama, pokazuje potentne grafove i impresivan rast.  M San grupa gradi već drugu tvornicu u Kini, a kada su zbog krize splasnuli državni poslovi, budućnost su pronašli u – poljoprivredi. Tvrtka M San ulaganja preuzela je poljoprivredna poduzeća Orahovica i PPK Valpovo, konkurirali su na natječaju za Vupik, koji je na kraju preuzeo Agrokor, a kuloari bruje da se po površini poljoprivrednog zemljišta koje imaju u Hrvatskoj i BiH mogu uspoređivati čak i s Todorićem.