stabilizacija koncerna

Dalić tvrdi: Nisam rekla da neće biti otkaza u Agrokoru

27.06.2017 u 17:26

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva i obrta Martina Dalić komentirala je u utorak restrukturiranje Agrokora i svoje ranije izjave da u tom koncernu neće biti otpuštanja, što joj je zamjerio predsjednik SDP-a Davor Bernardić

'Rekli bih da sam proteklih mjeseci, za razliku od šefa SDP-a i njemu sličnih, svoju energiju i znanje uložila u donošenje Zakona o izvanrednoj upravi koji je stvorio institucionalni okvir u kojem je očuvano više od 35.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i više od 50.000 radnih mjesta u regiji', rekla je Dalić.

Podsjetila je kako je sustavu Agrokor prijetio stečaj i masovna otpuštanja u 50 tvrtki.

'Restrukturiranje o kojem govorim, a koje su mnogi su dovodili u pitanje, doprinosi efikasnosti Agrokora. Ako pritom dođe do pojedinačnih gubitaka radnih mjesta, prema tome će se odnosi na način sukladan zakonima i načinom koji je definiran kolektivnim ugovorima', komentirala je Dalić.

Istaknula je da je najvažniji zadatak izvanredne uprave na čelu s Antom Ramljakom očuvanje kontinuiteta poslovanja Agrokora. Upitana sjeća li se je li izričito tvrdila da u Agrokoru neće biti otkaza, rekla je kako je to najbolje provjeriti u nizu intervjua i izjava koje je ranije dala.

Podsjetimo, o otpuštanjima je Dalić progovorila u svibnju kada je rekla da se o tom pitanju tada nije razgovaralo, a ne da otkaza neće biti.

'Zakon o izvanrednoj upravi zajedno s upravom stabilizirao je poslovanje Agrokora i sposobnost da funkcionira tijekom sezone. Siguran sam da će se normalno funkcioniranje nekih kompanija nastaviti, a pitanje vlasništva rješavat će se nakon nagodbe. Za Hrvatsku je najvažnije da će nagodba osigurati da se sistemski rizici za gospodarstvo minimaliziraju, a da teret Agrokora neće pasti na leđa poreznih obveznika', zaključila je.

Dodala je da će ovih dana završiti najosjetljivija faza izvanredne uprave tijekom koje je kompanija stabilizirana.

  • +15
Dalić je komentirala Agrokor na poslovnom skupu bosanskih Hrvata Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić