ugrožen je oporavak

'Crni ponedjeljak' na svjetskim burzama zbog širenja soja delta; s kriptotržišta isparilo oko 100 milijardi dolara

20.07.2021 u 10:37

Bionic
Reading

Sve bliži četvrti val koronavirusa nošen superzaraznim sojem delta u ponedjeljak je u očaj bacio burzovne ulagače diljem svijeta

Na najvećem svjetskom tržištu, onome u New Yorku, cijene vrijednosnih papira oštro su pale zbog širenja delta-soja i strahovanja da je svijet pred novim restriktivnim mjerama i lockdownima koji bi poništili ionako klimav gospodarski oporavak.

Industrijski indeks Dow Jones pao je 725 bodova ili 2,09 posto, na 33.962 boda, dok je S&P 500 pao 1,59 posto, na 4.258 bodova, a tehnološki indeks Nasdaq 1,06 posto, na 14.274 boda. Dow Jonesu je to najveći dnevni pad u gotovo devet mjeseci, a za S&P i Nasdaq najveći dnevni pad od polovice svibnja.

U svih 11 sektora indeksa S&P 500 cijene dionica su pale, a najteže su stradali turistički, zrakoplovni i uslužni sektor. Inače, broj novozaraženih koronavirusom u SAD-u prošloga tjedna porastao za 70 posto, a broj umrlih za 26 posto.

Hina prenosi da je Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management, rekao kako ulagače najviše zabrinjava mogućnost da se gospodarstvo neće otvoriti onoliko brzo koliko su se nadali i da oporavak neće biti tako brz kao što se očekivalo.

koronakriza

Drama na kriptotržištu: Bitcoin pao ispod razine od 30.000 dolara

 Prava katastrofa pogodila je kriptotržište na početku novog tjedna, javlja portal Seebiz

Bitcoin je prvi put nakon 22. siječnja pao ispod razine od 30.000 dolara, a njegov pad povukao je dolje i ostale kriptovalute. Procjenjuje se da je u posljednja 24 sata s kriptotržišta nestalo čak 98 milijardi dolara, što dovoljno svjedoči o pesimizmu investitora.

Korekcija na tržištu kriptovaluta naslonila se na pad na dioničkim tržištima. Od ranije je poznato da je kriptotržište već mjesecima snažno pogođeno oštrim kineskim mjerama koje su praktički onemogućile rudarenje kriptovaluta u Kini. Osim toga, regulatori širom svijeta čine sve ne bi li kriptotržište nekako stavili pod kontrolu. S velikim je problemima suočena i najveća kriptoburza Binance jer je prije nekoliko tjedana zabranio britanski regulator. Binance se našao i na meti regulatora u Japanu, Kanadi i na Tajlandu.

Sve u svemu, mnogi analitičari sada su skloni reći da će bitcoin nastaviti pad i u tjednima koji dolaze. Još sredinom travnja, podsjetimo, vrijedio je rekordnih 65.000 dolara.

Na nesigurnost na tržištu ukazuje i skok VIX indeksa straha Čikaške burze na najvišu razinu u posljednja dva mjeseca. Taj podatak pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Minuse na Wall Streetu prate i tržišta u Aziji i Europi. MSCI, indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,4 posto, oslabivši treći trgovinski dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj burzi indeks Nikkei pao jedan posto dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu skliznule između 0,5 i 1,1 posto.

Europske burze u ponedjeljak su pale više od dva posto, no u utorak ujutro situacija je ipak bila nešto povoljnija te se bilježi oporavak: STOXX 600, indeks vodećih europskih dionica, u plusu je oko jedan posto, a jučer je tresnuo 2,3 posto, što mu jedan od najvećih ovogodišnjih padova.