ministar gospodarstva

Ćorić kaže da će gorivo idući tjedan pojeftiniti, a tvrdi da nam redukcije struje ipak ne prijete

29.03.2022 u 14:33

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je u utorak da bi idući tjedan gorivo opet moglo pojeftiniti, a ako cijene trajnije i značajnije eskaliraju na raspolaganju bi Vladi kao eventualni alat ponovno mogle biti trošarine.

Ćorić je to izjavio u Banskim dvorima nakon sastanka koalicijskih partnera vladajuće koalicije, odgovarajući na pitanje kani li Vlada dodatno reagirati s obzirom da je od ponoći gorivo opet poskupjelo.

Naime, osnovni benzin "eurosuper 95" od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 12,45 kuna za litru, što je 61 lipu skuplje nego jučer kada je u prosjeku stajao 11,84 kuna, osnovni "eurodizel" skuplji je za 1,49 kunu, a skuplja su i premium goriva.

Ćorić je rekao da je prošli tjedan donio rast cijena goriva na referentnim tržištima, a poskupljenje je prije svega posljedica rasta cijena dizela i plavog dizela, a nešto manje benzina.

"Ohrabruje što su prva dva dana ovog tjedna donijela pad cijena goriva na referentnim tržištima i ako se taj trend nastavi, idući tjedan ćemo imati ponovno pad cijena. Do tada nećemo reagirati", izjavio je Ćorić.

Cijene goriva osciliraju iz tjedna u tjedan, no dođe li do značajnije eskalacije i ako bi se ta eskalacija nastavila u nekom duljem vremenskom razdoblju, Ćorić je rekao da je ono što Vladi "eventualno stoji na raspolaganju (su) ponovno trošarine" i "da nema značajnijih drugih alata za reagirati".

Vlada je, podsjetimo, na očekivanu eksploziju cijena goriva prije tri tjedna reagirala dvama uredbama, kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo.

Neće biti značajnijeg povećanja cijene struje od najavljenog, redukcije ne prijete

Kada je riječ o poskupljenju električne energije, novinari su ministra pitali trebaju li građani strahovati da će taj rast biti i veći od Vladinih projekcija poskupljenja od 9,6 posto, na što je Ćorić odgovorio da je povećanje od 9,6 posto izračunato na bazi potrošnje prosječnog kućanstva u RH.

"To povećanje koje je komunicirano će biti toliko. Hoće li to kod nekog iznositi 8,7 a kod nekog 10,1 posto, to je pitanje veličine kućanstva i mjesečne potrošnje (...) Međutim, značajnije povećanje od ovog najavljenog neće se dogoditi", poručio je Ćorić.

Rekao je i da Hrvatskoj ne prijete redukcije električne energije te da to nije nešto o čemu se uopće može razgovarati, s obzirom da u ovom trenutku najveći dio svojih potreba zadovoljava iz vlastite proizvodnje, a tek manji dio iz uvoza.

"Naš energetski miks u dijelu električne energije je više nego zadovoljavajući", izjavio je Ćorić te dodao da bi situacija bila i bolja da je u protekla tri mjeseca bilo više padalina, čiji je nedostatak značajno umanjio proizvodnju hidroelektrana.

S obzirom da je i Hrvatska na ruskom popisu "neprijateljskih zemalja", novinari su Ćorića pitali hoće li ruski plin morati plaćati rubljima, na što je ministar kazao da Hrvatska ne plaća Rusiji plin, već to čine neki domaći dobavljači, pa je to pitanje za njih.

Govoreći o današnjem koalicijskom sastanku, Ćorić je izvijestio da su tema bila i obnovljivi izvori energije prema kojima je Hrvatska, s obzirom i na razvoj događaja u Europi, zacrtala jasan smjer. Najavio je i da će Hrvatska poduzeti dodatne napore u smjeru afirmacije energije sunca.