REGIONALNO PREUZIMANJE

Coca-Cola kupuje srpskog proizvođača vode

19.11.2021 u 08:55

Bionic
Reading

Kompanija Allied Beverages Adriatic iz Zemuna (ABA), vlasnik brenda flaširane vode Rosa, tvrtka kćer američke kompanije Barlan Inc koju kontrolira američka The Coca-Cola Company, namjerava preuzeti tvrtku Anđelković al iz Beograda, pokazuje prijava koncentracije Konkurentskom vijeću BiH, javlja Indikator.ba.

Kompanija Allied Beverages Adriatic sklopila je 13. srpnja 2021. ugovor o kupovini udjela tvrtke Anđelković al te će ona nakon završetka transkacije biti pod neizravnom kontrolom The Coca-Cola Company preko njenih povezanih tvrtki Barlan Inc. i The Coca-Cola Export Corporation. ABA je vlasnik žiga vlasnik žiga Rosa i nositelj poslovanja u Srbiji u sklopu kojeg se flašira negazirana prirodna izvorska vodu i plasira na tržište Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i na druga tržišta, dok je tvrtka Anđelković u aluminijskom poslu te proizvodi ploče, listove, cijevi i profile od plastike, što se obavlja u proizvodnom pogonu u Staroj Pazovi, a od 2017. godine, kada je kupila tvornicu vode u Neresnici kod Kučeva. Proizvodi negaziranu i gaziranu prirodnu mineralnu vodu koja izvire na obroncima Homoljskih planina, pod brendovima Duboka i Deep.

Početkom ove godine, a s ciljem prodaje poslovanja s vodom, Anđelković je pokrenuo podjelu kompanije na dvije neovisne tvrtke tako da je izdvojio novu tvrtku koje će se nastaviti baviti aluminijskim poslom, dok je u ostatku kompanije koji je namijenjen prodaji ostao posao s prirodnom mineralnom vodom, s povezanom imovinom i zaposlenicima. Anđelković al nema povezanih tvrtki u Bosni i Hercegovini. Konkurentsko vijeće BiH zaključilo da u ovom slučaju nije postojala obveza prijave koncentracije, te je odbacilo prijavu kompanije Allied Beverages Adriatic, prenosi Poslovni.hr.