PROSVJED RIBARA

Čobanković kao junak stripa

06.05.2011 u 13:35

Bionic
Reading

Župan Ivan Jakovčić otvorio je u petak 6. međunarodni sajam ribarstva i ribarske opreme koji se, u organizaciji Istarske županije i Grada Umaga te pod pokroviteljstvom resornog ministarstva, održava do 8. svibnja u Umagu

Župan Jakovčić istaknuo je da je jedan od ciljeva sustavnog pristupa izgradnji ribarstva da se u pulskoj uvali Zonki, nakon što se usvoje prostorni planovi, izgradi velika ribarska luka. Kritički se osvrnuo na veletržnicu ribe u Poreču, izrazivši da nije zadovoljan tim projektom jer se novac iz fondova EU-a nije u potpunosti iskoristio.

'Ako smo investirali ogroman novac, idemo se dogovoriti što ćemo napraviti. Mogu razumjeti da se riba prodaje i na crno, da ribari imaju svoje kanale za distribuciju, no nemojte me nagovarati da uložimo ogroman novac u veletržnicu u Puli ako prva ne funkcionira', poručio je ovom prigodom istarskim ribarima Jakovčić.

Predstavnici triju udruga profesionalnih ribara, Daniele Kolec iz Mare Croaticuma, Albin Popov iz Naše more i Radovan Simić iz Istarskog ribara, prisustvovali su s kolegama otvorenju jedinog hrvatskog ribarskog sajma 'naoružani' transparentima s temom iz popularnog stripa Zagor, koje su podignuli u trenutku nastupa državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića, oduzevši mu medijsku pozornost. Osim transparenata, ribari su oslikali i svoje brodove u luci likovima 'boraca za pravdu'.

'Kako sam sakupljač stripova, molim da mi se da primjerak Čobi pecaroš, jer taj nemam u svojoj zbirci', osvrnuo se Jakovčić s osmijehom na dosjetljiv nastup ribara koji su izviždali državnog tajnika za ribarstvo i fokusirali medijsku pozornost slikovitim transparentima s omiljenim strip junacima, jer, vele, njihova je priča cijeli roman.

Osim Crofisha, istovremeno se na umaškoj obali održava drugi po redu sajam agroproizvoda Umag Land i 14. sajam cvijeća Umag Floria. Zadarska županija partner je ovogodišnjeg izdanja Crofisha, na kojem je oko 30 posto više izlagača.