NARODNE NOVINE

Članove Mosta Panenić postavio za direktore, pa se pita: 'A koga biste vi imenovali?'

17.10.2016 u 16:19

Bionic
Reading

Državna tvrtka Narodne novine dobila je nova dva člana Uprave, po svemu sudeći ponovno mimo propisane procedure: njezin nadzorni odbor na te pozicije imenovao je Nikicu Pažina iz Opatije i Vitomira Šimića iz Zagreba, kojima je zajedničko i to što su se nalazili na izbornim listama Mosta. Ovo je jedan od posljednjih konkretnih poteza Ministarstva gospodarstva dok mu se na čelu nalazi - također Mostov - tehnički ministar Tomislav Panenić

Premda je riječ o tvrtki od posebnog državnog interesa, u slučaju postavljanja njezine uprave ponovno se nisu poštovali zakoni po kojima se o imenovanjima prethodno mora izjasniti Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima te po kojima službeni predlagatelj mora biti vlada. Također, nije raspisan ni javni natječaj premda je nakon niza lutanja prethodna tehnička Vlada usvojila uredbu po kojoj se u ovim slučajevima to preporučuje.

Tportal je prije tri tjedna otkrio da je Panenić na sličan način postupio kada je samostalno odlučio smijeniti prethodni Nadzorni odbor Narodnih novina i imenovati novi, kojemu je na čelu njegova suradnica iz Ministarstva gospodarstva Diana Krčmar. Tehnički ministar, koji formalno predstavlja skupštinu ove tvrtke, na sjednici sa samim sobom i uz prisutnost javnog bilježnika namjeravao je u istom paketu postaviti i upravu, no upozoren je da to nije zakonski izvedivo. Sada je taj posao konačno obavio Nadzorni odbor.

'A koga biste vi imenovali, u koga biste imali povjerenja da će do kraja godine obaviti dobar posao i konsolidirati tvrtku?' pita se Panenić u izjavi za tportal. Tvrdi da je novih dvoje članova uprave - kao uostalom i Nadzorni odbor - postavio kao vatrogasnu mjeru jer se Narodne novine nalaze u ozbiljnim poslovnim poteškoćama. Njemu u prilog ide činjenica da je trenutačno doslovce nemoguće na zakonit način intervenirati u upravljačku strukturu državnih tvrtaka.


Zakonom je, naime, propisano da se nakon provedenog natječaja o kandidatima izjašnjava Povjerenstvo za upravljanje strateškim trgovačkim društvima kojemu se na čelu nalazi prvi potpredsjednik Vlade - odnosno, Tomislav Karamarko - koje imena potom prosljeđuje na potvrdu samoj Vladi. Trenutačno je dosta nerealno da bi se Karamarko bavio Narodnim novinama i da bi se njegovi prijedlozi u Banskim dvorima uopće shvatili ozbiljno. Uostalom, čovjek je ionako razriješen sa svoje funkcije.

No zašto Nadzorni odbor barem nije raspisao javni natječaj već se odlučio na izravno imenovanje, i to baš ljudi s Mostovih izbornih lista? 'A znate li koliko bi ta procedura trajala? Što bi trebalo u međuvremenu raditi, ništa?' ponovno Panenić uzvraća protupitanjem.

Za bolje razumijevanje situacije, valja kazati da se uprava Narodnih novina sastoji od tri člana te da je nakon niza potresa i smjena spala samo na jednoga - SveboraMariona. Tehnički ministar gospodarstva tvrdi da je dopunjena s novih dvoje članova kako bi se izbjegla mogućnost neriješenog glasovanja, odnosno nove blokade.

Roba iz Kine

U donedavno vrlo profitabilnim Narodnim novinama problemi započinju prošle godine, kada im na čelo dolazi Davor Čović koji sklapa niz vrlo dvojbenih poslovnih ugovora, i to često bez supotpisa ostalih članova Uprave ili barem konzultacije s njima. Bivši Nadzorni odbor odbio je njegov izvještaj za 2015. jer je smatrao da je knjigovodstvenim akrobacijama prikazao dobit umjesto gubitka, no potom ga je ipak prihvatilo upravo Panenićevo Ministarstvo gospodarstva. Pravi skandal nastao je kad su rezultati za prvih šest mjeseci ove godine pokazali nevjerojatan gubitak od 17milijuna kuna, prije svega zbog mutnog poslovnog dogovora s Hrvatskim nogometnim savezom o distribuciji njegovih proizvoda i aranžmana po kojem su se Narodne novine obvezale kupovati i distribuirati skupe i neatraktivne proizvode s logotipom HNS-a, uvezene od unaprijed određene distributerske tvrtke iz Kine.

Potom slijede Panenićeve smjene i pravdanje da Čović nije imao zaštitu njegova ministarstva, premda je pomoćnik ministra Boris Hajduković kumski povezan upravo s bivšim direktorom Čovićem.


'Ova su imenovanja privremena i bit će na snazi dok nova vlada u nastanku ne izmijeni zakon i ukine blokadu zbog nepostojeće funkcije 'prvog potpredsjednika Vlade' i nepostojećeg Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima. To će biti prva preporuka novom ministru', kazao je Panenić.

Po neslužbenim informacijama tportala, novoimenovani članovi uprave Narodnih novina već drugog dana na funkciji zatražili su menadžerske ugovore i službene automobile, no Panenić tvrdi da se rastrošnost neće tolerirati

'Ne, ne radi se o uhljebljivanju! Premda su menadžeri dosad imali takve povlastice, razgovarao sam s imenovanima i savjetovao im da to razmotre i da svojim primjerom pokažu da se može biti skroman i štedljiv', otkriva ministar na odlasku. Tvrdi da će Pažina i Šimić imati tek 'obične ugovore o radu na određeno vrijeme', odnosno da neće imati pravo na otpremnine po isteku svog navodno kratkotrajnog mandata.