USTUPCI KREDITORIMA

Ciprasova vlada razmatra prodaju luka

30.04.2015 u 11:06

Bionic
Reading

Grčka vlada razmišlja o prodaji udjela u dvije najveće luke kao ustupak da se postigne dogovor s kreditorima i tako otključa financijske međunarodne fondove

'Pregovarački tim želi dogovor s kreditorima i mi smo spremni prodati 51 posto vlasništva luka Pirej i Soluna. Ovo nije odlučeno, ali da bi postigli dogovor (s kreditorima), možda to uradimo', rekao je neimenovani vladin dužnosnik novinarima, prenijela je agencija Reuters.

Ranije ovog mjeseca, grčki ministar ekonomije Jorgos Statakis rekao je da vlada ne planira prodati većinski paket dionica odnosno 67 posto vlasništva luke Pirej, već će tražiti investitore za zajedničko ulaganje s tim da Grčka zadrži značajni udjel vlasništva.

Izbacivanje s tržišta i brzo ponestajanje gotovine da isplate plaće, servisiranje kredita i otplate obveznica prije roka dospjeća, ostavilo je Ateni samo nekoliko dana za postizanje dogovora o tako potrebnim financijskim sredstvima za reforme.

Nova ljevičarska vlada grčkog premijera Aleksis Ciprasa nastojala je poništiti bitne dijelove programa za spašavanje grčke ekonomije nazvavši kriminalom prodaju strateških grčkih nacionalnih dobara.

Međutim, navodi agencija Reuters, velika potreba za financijskim sredstvima od svojih partnera iz eurozone i od Međunarodnog monetarnog fonda zahtijevaju političke ustupke Atene i omekšan stav grčke vlade prije nego što se kreditori suglase i puste preostala sredstva za spašavanje Grčke.