PRIZNANJE S MARKOVA TRGA

Čini se više da se investicije spriječe, nego omoguće

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.08.2012 16:22
  • Objavljeno 02.08.2012 u 14:10
Vlada

Vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je s današnje sjednice Saboru predložila novi zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Uz tak zakonski akt, predložene su i izmjene i dopune Zakona o trošarinama

Osnovne novosti koje donosi Vladin prijedlog, prema riječima prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića, su spuštanje razine za poticanje s osam na tri milijuna kuna, produženje razdoblja oslobođenja poreza na dobit do deset godina, uvođenje turizma u zakon te poticanje investicija u unapređenje tehnologije uz čuvanje postojećih radnih mjesta.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj se znatno više čini da se investicije spriječe nego da se omoguće, a jedan od razloga je taj što je sustav javne uprave postavljen tako da u investicijama traže negativnosti i izbjegava preuzimanje odgovornosti.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglasio je da Vlada predlaže uvođenje poticaja za mikropoduzetnike, za nova zapošljavanje te carinske poticaje, do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

'Do sada su najveći korisnici poticaja u Hrvatskoj bili veliki trgovački lanci, a namjera Vlade je usmjeriti poticaje prema poduzetništvu i proizvodnji', rekao je Maras.

Novim zakonom Vlada uz ostalo predlaže porezne i carinske poticaje, kao i poticaje za opravdane troškove novih radnih mjesta u maksimalnom iznosu od tri, šest ili devet tisuća eura po novootvorenom radnom mjestu, ovisno o stopi nezaposlenosti u županiji u kojoj se odvija investicijski projekt.

Prijedlog uz ostalo predviđa umanjenje za 50 posto poreza na dobit za investicije mikropoduzetnika u visini protuvrijednosti od najmanje 50 tisuća eura, za razdoblje od pet godina uz uvjet otvaranja tri radna mjesta unutar godine dana od početka investicije.

Za investicije do jednog milijuna eura korisniku poticajnih mjera stopa poreza na dobit umanjuje se za 50 posto u razdoblju do 10 godina od početka investicije, uz uvjet otvaranja pet radnih mjesta povezanih s investicijom.

Za investicije od jednog do tri milijuna eura porez na dobit umanjuje se se za 75 posto u desetgodišnjem razdoblju, uz otvaranje 10 radnih mjesta, a za investicije veće od tri milijuna eura porez na dobit se umanjuje za 100 posto u desetogodišnjem razdoblju, uz otvaranje 15 radnih mjesta.

Vlada je danas predložila i izmjene Zakona o trošarinama kojima se od 1. ožujka 2013. godine, radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a, uvodi obveza elektroničke razmjene podataka za kretanje trošarinskih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine koja se odvijaju na teritoriju Hrvatske, na temelju elektroničkog trošarinskog dokumenta.

Taj bi dokument nakon uspostave sustava kontrole trošarinskih proizvoda zamijenio postojeći papirnati.

Izmjenama se također Vladi daje ovlaštenje da uredbom intervenira na visine trošarine za skupinu duhanskih proizvoda - cigare, cigarilose i sitno rezani duhan za pušenje.

Vlada je Saboru predložila i izmjene Zakona o doplatku na djecu kojima bi se isplata tog doplatka omogućila bez izrade i dostave rješenja svake godine.

Novo rješenje donosilo bi se samo kada se za tekuću godinu pravo ukida ili kad se smanjuje ili povećava visina doplatka čime se, prema riječima resorne ministrice Milanke Opačić, postiže godišnja ušteda od dva milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi