ISTRAŽIVANJE NJUŠKALA

Cijene stanova u Zagrebu u neznatnom rastu

02.11.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 170 000 aktivnih oglasa u listopadu 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast od 0,8 posto prema istom mjesecu prošle godine. Zabilježen je trend zaustavljanja pada cijena kvadrata kuće na nacionalnoj razini drugi mjesec za redomZAGREB

Na minimalni rast prosječnih cijena nekretnina u Hrvatskoj utjecao je godišnji rast cijena stanova od 2 posto te zaustavljanje trenda pada cijene kvadrata kuće. Gledano po gradovima, najveći utjecaj na rast prosječnih cijena kvadrata stanova pokazuju grad Zagreb, Split, Rijeka te manji gradovi i općine u turističkim destinacijama.

PROSJEČNE CIJENE NEKRETNINA I DALJE ZNAČAJNO VARIRAJU PO ŽUPANIJAMA

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u županijama na priobalju tijekom listopada niže nego u ljetnim mjesecima iako većina nastavljaju s rastom cijena na godišnjoj razini. Kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito. Primjerice, u Požeško-slavonskoj županiji prosječna cijena kvadrata kuće što u cijenu uključuje i okućnicu iznosi 371 euro u listopadu dok kvadrat stana u Dubrovačko-neretvanskoj najskupljoj županiji stoji 2285 eura po metru četvornome.

U GRADU ZAGREBU CIJENE KUĆA NASTAVLJAJU PADATI DOK SU CIJENE STANOVA U NEZNATNOM RASTU

Cijene izrazito variraju kada se analiziraju po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 921 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.090 eura po kvadratu za stan te 2.208 eura za kvadrat kuće. Najveća ponuda stanova odnosi se na veličine od 60 do 70 kvadrata što su ujedno i najtraženije kvadrature stanova u Gradu Zagrebu. Prema traženim cijenama stanova, najveća potražnja je za stanove od 600 tisuća kuna.

DUBROVNIK I OPATIJA S NAJSKUPLJIM NEKRETNINAMA U HRVATSKOJ

Dubrovnik je i dalje najskuplji grad s godišnjim rastom cijena nekretnina od osam posto. Slijede ga Opatija, mjesta i općina na otoku Braču te grad Hvar.

MEĐU NAJVEĆIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ, DUBROVNIK I SPLIT POKAZUJU RAST U PROSJEČNIM CIJENAMA NEKRETNINA

U listopadu 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru.
Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata 440 eura. Od najvećih gradova u Hrvatskoj, najveći pad cijena nekretnina pokazuje Vukovar s padom od 13 posto na godišnjoj razini te Bjelovar s padom od 7 posto.

GDJE SU NEKRETNINE U LISTOPADU NAJTRAŽENIJE?

U listopadu, stanovi u prodaji pokazuju najveći interes pretraživanja od svih kategorija nekretnina s više od 6 milijuna detaljnih prikaza oglasa potencijalnih kupaca iz Hrvatske i inozemstva. Slijede kuće u prodaji. Što se tiče prodaje stanova, najveći udio pretraživanja odnosi se na stanove u gradu Zagrebu, slijede ga Split, Rijeka te Osijek, Zadar, Pula, Crikvenica i Varaždin. Kada je riječ o prodaji kuća općenito, na Njuškalu kao najvećem tržištu nekretnina, najtraženije nekretnine u listopadu nalaze se u Primorsko- goranskoj, Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj i Zadarskoj županiji. Što se tiče zemljišta na prodaju, najveći interes u listopadu od potencijalnih kupaca izražen je u županijama na moru a posebno je istaknuta Zadarska županija.