TRŽIŠTE NEKRETNINA

Cijene stanova nezaustavljivo rastu čak i u onim gradovima gdje se to do sad nije događalo

05.11.2018 u 11:16

Bionic
Reading

Cijene stanova na razini cijele Hrvatske više za 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su kuće skuplje za 4,5 posto. Uspoređuju li se trenutne cijene sa cijenama iz 2016. vidljiv je značajan porast. Cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj porasle su za čak 12 posto u periodu od dvije godine, dok su kvadrati kuća skuplji za nešto više od 7 posto, pokazuje istraživanje portala Njuškalo

U Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 1.933 eura i za gotovo 10 posto je viša u odnosu na listopad prošle godine. Primjerice, u samo jednu godinu za stan veličine 50 kvadratnih metara treba izdvojiti čak 8,5 tisuća eura više.

Istovremeno, cijene kvadrata kuća u Zagrebu stagniraju, odnosno bilježe godišnji rast od tek 1 posto. Trenutno prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem u gradu Zagrebu iznosi 1.283 eura.

Ne rastu cijene stanova drastično samo u Zagrebu, pa primjerice, Split i Zadar bilježe godišnji porast od 12 posto. Istovremeno, u Splitu cijene kuća bilježe rast cijena od 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je u Zadru prisutan blagi pad istih ( -1 posto).

Zanimljivo je napomenuti da čak i Osijek, koji je dosad bio iznimka od godišnjeg porasti cijena nekrenina u većim gradovima, u ovom trenutku bilježi rast i cijena stanova za 3 posto, a cijena kuća za 1,4 posto.

Zgrade uz Savu Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

I dalje je, kada se gledaju visine cijena kvadrata nekretnina u Hrvatskoj, rekorder grad Dubrovnik. Tamo prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.767 eura, dok istovremeno kvadrat kuće postiže čak 24 posto višu cijenu i trenutno iznosi 4.655 eura.

Iako je prosječna cijena kvadrata stana u Zagrebu 1.933 eura, iste jako variraju pogledaju li se zasebni kvartove. Cijene se kreću od 3 tisuće eura za kvadrat stana na Tuškancu, pa do tisuću eura za stanove na periferiji grada.

U centru Zagreba je prosječna cijena kvadrata stana 2.458 eura, dok je istovremeno na Trešnjevci ona 1.987 eura. Na Jarunu je prosječna cijena kvadrata stana 1.861 euro.