forum hgk:

Cijene nekretnina u ruralnim područjima izrazito niske, na obali i u većim gradovima neprimjereno visoke

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 17.05.2019 16:30
  • Objavljeno 17.05.2019 u 16:30
Nekretnina u izgradnji

Nekretnina u izgradnji

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Tržište nekretnina u Hrvatskoj raste, ali je visoko segmentirano, u ruralnim područjima cijene su izrazito niske, dok su na obali i u većim gradovima neprimjereno visoke, istaknuto je u petak na 31. forumu poslovanja nekretninama u Šibeniku. Forum poslovanja nekretninama organizira Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore (HGK), a održava se danas i sutra u šibenskom Amadria Parku.

Kako su izvijestili iz Komore, potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher je na otvorenju skupa istaknuo kako tržište nekretnina u Hrvatskoj raste, ali je visoko segmentirano, ponajprije prema lokaciji, a potom i prema vrstama i kvaliteti objekata.

"U ruralnim su područjima cijene izrazito niske i nekretnine je teško prodati. S druge strane, na obali i u većim gradovima potražnja znatno nadmašuje ponudu pa su cijene trenutno neprimjereno visoke", rekao je.

Po dinamici rasta cijena prednjači Grad Zagreb gdje su prošle godine cijene stambenih nekretnina porasle za više od deset posto. Slijedi Jadran s rastom cijena od 5,3 posto, dok je na ostalim područjima prošle godine zabilježen izrazito skroman rast od 0,5 posto, ističu iz HGK. U 2018. godini je prosječna cijena četvornog metra novog stana (bez POS-a) u Hrvatskoj iznosila 11.819 kuna, što je rast od 6,2 posto u odnosu na 2017. godinu.

Situaciju za kupce donekle popravlja mjera subvencioniranja kamata stambenih kredita te lakša dostupnost i niži troškovi bankovnih stambenih kredita. Trenutno stambeni krediti banaka bilježe rast od 3,5 posto, dok se kamata spustila na povijesno najnižu razinu od oko 3,5 posto, ističu iz HGK.

Napominju i kako će jedna od tema Foruma biti upoznavanje s radom novoosnovanog Državnog inspektorata koji će nadzirati rad posrednika u prometu nekretninama. Prenose i izjavu glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića da Državni inspektorat nije represivni aparat, već partner gospodarstvenicima.

"Unutar sustava imat ćemo prevenciju, edukaciju i tek kao treći korak, ako do njega uopće dođe, pisane mjere", rekao je, dodajući kako će otvoriti dijalog sa svim gospodarstvenicima, od Hrvatske udruge poslodavaca do Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, sa sindikatima, a model rada bit će transparentan.

Mikulić je najavio i da se uvode značajne promjene u postupanju inspektora prema gospodarskim subjektima povezane s prekršajnim postupkom. Naglasak će biti na mogućnosti otklanjanja utvrđenih nepravilnosti u određenom roku bez sankcija, ako one ne predstavljaju teži prekršaj te ako gospodarski subjekt u razdoblju od godine dana nije već počinio isti prekršaj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!