Najava smanjene opskrbe

Cijene nafte zadržale se iznad 85 dolara

04.08.2023 u 17:53

Bionic
Reading

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara budući da su Saudijska Arabija i Rusija najavile da će smanjivati opskrbu i u rujnu, što je zasjenilo strahovanja od posustajanja gospodarskog rasta

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 34 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,48 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,94 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 31 cent višoj cijeni, od 81,86 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 2,06 dolara.

U četvrtak poticaj cijenama bila je najava Saudijske Arabije da će i u rujnu smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno. Naznačili su i da bi mogli produljiti odluku o smanjenju za još mjesec dana.

Na saudijsku odluku nadovezala se Rusija koja u rujnu namjerava smanjivati izvoz za 300.000 barela dnevno.

Predstavnici članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika sastali su se u petak kako bi ponovo razmotrili proizvodnju. Sastanak nije iznjedrio nove promjene u proizvodnoj politici, rekli su izvori za Reuters.

"Kada gledate samo naftu, situacija je jako dobra. No, godinama nismo u trgovini (gledali samo naftu) i iako nam se često čini da je naše tržište odvojeno od ostalih, to nije istina", rekao je John Evans iz PVM-a.

"(Naftno tržište) veliki je dio slagalice globalnih tržišta i morat ćemo voditi računa i o drugim faktorima sve dok makroekonomski podaci šalju nepovoljne signale o gospodarskom rastu", objašnjava Evans.

Signal je stigao u izvješću američkog ministarstva rada koje je pokazalo slab tempo zapošljavanja u srpnju i usporavanje aktivnosti u uslužnom sektoru, potaknuvši bojazni da gospodarstvo posustaje. To bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

Eurozona je po najnovijim procjenama Eurostata ipak izbjegla recesiju u zimskoj polovini godine, ali najnovije izvješće S&P Globala pokazalo je pad poslovne aktivnosti u srpnju. U industriji pad je bio najveći od početka pandemije, utvrdio je S&P Global.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 1,19 dolara, na 85,47 dolara.