iznad 96 dolara

Cijene nafte skočile nakon što je Kina ublažila mjere protiv covida

11.11.2022 u 16:28

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 96 dolara nakon što je Kina ublažila neke mjera suzbijanja covida, potaknuvši nadu u oporavak gospodarske aktivnosti i potražnje u najvećem svjetskom uvozniku nafte

Na londonskom je tržištu cijena nakon podneva bila za 2,89 dolara viša nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 96,56 dolara. Na američkom se tržištu barel prodavao po 3,24 dolara višoj cijeni, od 89,71 dolar.

Tržišta je danas potaknula odluka kineske vlade o ublažavanju mjera suzbijanja covida 19.

Ublažavanje ograničenja uključuje skraćivanje karantene za bliske kontakte oboljelih i inozemne posjetitelje na dva dana i ukidanje kazne zračnim prijevoznicima koji dovezu zaražene putnike.

"Prvi mali koraci prema ublažavanju propisa koje je jutros objavila kineska vlada omogućili su rast cijena, premda to nipošto, po našem mišljenju, ne predstavlja odstupanje od stroge politike nulte tolerancije prema covidu", napisao je Commerzbank.

Kineske vlasti ublažile su ograničenja unatoč tome što je Šangaj zabilježio najviše novozaraženih covidom 19 od lockdowna na početku godine. Peking i Zhengzhou zabilježili su najviše zaraženih od početka pandemije.

Osim što su odredbe o radu od kuće ograničile mobilnost i smanjile potražnju za gorivom, putovanja diljem Kine još su uvijek prigušena jer Kinezi žele izbjeći rizik da završe u karanteni, napisali su u bilješci analitičari ANZ Researcha.

Potporu cijenama pružili su i podaci o popuštanju inflacije u SAD-u u listopadu, što je učvrstilo nadu da će američka središnja banka ublažiti tempo podizanja kamatnih stopa. To bi značilo veće šanse za tek blago usporavanje aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Poticaj tržištu bio je i slabiji dolar budući da pojeftinjuje naftu za kupce s drugim valutama, što potiče potražnju.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice njezinih članica u četvrtak pojeftinio 1,90 dolara, na 91,32 dolara.