smanjenje proizvodnje

Cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 8,5 posto

31.07.2017 u 08:46

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna skočile više od 8,5 posto, dosegnuvši najviše razine u osam tjedana, jer su ulagače ohrabrili podaci o padu zaliha i najave smanjenja proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skočila 9,2 posto, na 52,50 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,5 posto, na 49,70 dolara.

Uspon cijena nafte na najviše razine u dva mjeseca ponajviše se zahvaljuje podatku o padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prethodnom tjednu za 7,2 milijuna barela, znatno više nego što se očekivalo.

Posljedica je to snažne rafinerijske aktivnosti i povećanja izvoza, pa je izvoz američkog goriva na putu da u srpnju ostvari još jedan rekord u 2017. godini, budući da su strana tržišta sve važnija za buduće izglede rasta i profitnih marži američkih rafinerija.

'To je već četvrti tjedan zaredom kako zalihe padaju, i to u sezoni kada obično rastu', kaže Jenna Delaney, analitičarka naftne kompanije PIRA Energy.

Uz to, američki proizvođači, uključujući korporacije Hess, Anadarko Petroleum i Whiting Petroleum najavili su u ovoj godini smanjenje investicija zbog niskih cijena nafte.

Optimizam da se dugotrajno prezasićeno tržište uravnotežuje poduprla je i vijest da će Saudijska Arabija u kolovozu ograničiti izvoz sirove nafte na 6,6 milijuna barela dnevno, što je oko milijun barela dnevno ispod njezinih izvoznih razina u istom lanjskom mjesecu.

Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), također su obećale smanjenje izvoza.