nakon procjena iea-a

Cijene nafte pale dok tržište procjenjuje nove podatke o potražnji

15.05.2024 u 15:26

Bionic
Reading

Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije

Cijena barela na londonskom tržištu pala je za 54 centa, na 81,84 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 50 centi nižoj cijeni, od 77,52 dolara.

IEA je u srijedu snizila procjenu rasta potražnje za naftom u 2024. godini za 140 tisuća barela dnevno, na 1,1 milijun barela dnevno, uglavnom kao razlog navodeći slabu potražnju u razvijenim zemljama OECD-a. Potražnja za naftom u tim se zemljama smanjila u prvom tromjesečju ove godine, dodala je IEA.

Potpora cijenama stigla je od pada američkih zaliha sirove nafte u prošlome tjednu, za 3,1 milijuna barela. Rafinerije povećavaju volumen prerade kako bi zadovoljile povećanu potražnju za gorivom pred vrhunac ljetne sezone vožnje na sjevernoj polutci.

Zalihe benzina pale su za 1,27 milijuna barela, a derivata su porasle za 673 tisuće barela.

Službeni podaci američke vlade o stanju zaliha bit će objavljeno kasnije u srijedu, a vjerojatno će potvrditi pad zaliha sirove nafte.

Podaci o indeksu potrošačkih cijena u SAD-u (CPI) će biti objavljeni kasnije u srijedu i trebali bi dati jasniju naznaku može li središnja američka banka Fed smanjiti kamatne stope, što bi moglo potaknuti gospodarstvo i potražnju za gorivima.

Cijenama nafte nešto je pomogao slabiji američki dolar.