stabilizacija

Cijene nafte iznad 76 dolara, trgovci procjenjuju utjecaj omnikroma na potražnju

29.11.2021 u 15:15

Bionic
Reading

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara budući da trgovci nakon vala straha koji je izazvala pojava nove varijante koronavirusa čekaju nove informacije kako bi procijenili njezin utjecaj na potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva porasla 3,83 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 76,55 dolara. Prošlog petka zaključila je trgovinu u minusu 9,50 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 3,61 dolar višoj cijeni, od 71,76 dolara. Zadnji dan trgovanja u prošlom tjednu zaključila je u minusu 10,24 dolara.

Tržišta je na kraju prošlog tjedna uzdrmala vijest o pojavi omikroma, nove varijante koronavirusa, budući da su vlade širom svijeta počele zatvarati granice sa zemljama na jugu Afrike kako bi spriječile širenje zaraze, a ograničenja putovanja nagovješćuju i manju potrošnju goriva.

Svjetska zdravstvana organizacija (WHO) upozorila je da će se možda tek za nekoliko tjedana moći pouzdano reći koliko je ozbiljna prijetnja koju predstavlja nova varijanta koronavirusa.

Neimenovani liječnik iz južne Afrike koji je liječio zaražene omikronom izjavio je pak da su simptomi, prema njegovim dosadašnjim iskustvima, blagi, navodi Reuters.

"Na tržištima je prošlog petka dominirao faktor straha", konstatirao je Norbert Ruecker iz švicarske banke Julius Baer. "Najavljena i uspostavljena ograničenja zračnih putovanja ne mogu u osnovi objasniti oštar pad" cijena prošlog petka, dodao je Ruecker.

Mir je ipak prividan i trgovci čekaju nove informacije o virusu, a omikron je donio novi izazov i za Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i za njezine saveznike koji se spremaju razmotriti proizvodnu politiku.

OPEC+ odgodio je ovotjedni sastanak tehničkog odbora kako bi bolje proučio utjecaj nove varijante na tržišta, a Rusija je izjavila da ne vidi potrebe za hitnom intervencijom na tržištu, umanjivši izglede za izmjene dogovora o opskrbi.

Skupina planira povećati opskrbu u prosincu za 400 tisuća barela dnevno, otklonivši prije pojave omikrona pozive velikih potrošača, poput SAD-a, da izbaci na tržište puno više barela kako bi se zaustavio nagli rast cijena nafte.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je barel referentne košarice nafte njegovih članica u petak stajao 76,09 dolara, što znači da je bio 4,22 dolara jeftiniji nego dan ranije.