OPORAAVAK POTRAŽNJE

Cijene nafte i dalje na najvišim razinama od listopada 2018.

05.07.2021 u 08:32

Bionic
Reading

Na svjetskim se tržištima cijene nafte i dalje kreću na najvišim razinama u više od dvije i pol godine, a u fokusu ulagača je sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o daljnjoj proizvodnji

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, na 76,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 75,16 dolara.

Kretanje cijena nafte na najvišim razinama od listopada 2018. zahvaljuje se očekivanjima da će potražnja rasti brže od ponude i da će vodeći proizvođači biti oprezni pri postupnom povećanju proizvodnje.

Analitičari očekuju da će potražnja za naftom ojačati u drugoj polovini godine jer se sve više ljudi cijepi protiv covida-19 i jer se ublažavaju ograničenja putovanja.

"U prvoj polovini godine stvoreni su uvjeti za dodatno poboljšanje i za gospodarski i rast potražnje za naftom", kaže Tamas Varga, analitičar u tvrtki PVM Oil.

Potporu cijenama pružio je i podatak američke vlade da su zalihe sirove nafte u prethodnom tjednu pale za 6,7 milijuna barela, što ukazuje na jačanje potražnje.

No, optimizam na tržištu prigušuju bojazni da bi oporavak potražnje mogao posustati zbog širenja delta soja koronavirusa.

Među ostalim, Australija, Indonezija, Tajland i Malezija bilježe širenje vrlo zarazne delta varijante virusa, što vodi novim restrikcijama i usporavanju oporavka gospodarstava od koronakrize.

U fokusu ulagača je i sastanak OPEC-a i saveznika tog kartela, na čelu s Rusijom.

U četvrtak su cijene nafte znatno porasle, nakon najave da bi OPEC+ mogao povećati proizvodnju od kolovoza do prosinca za samo dva milijuna barela dnevno, manje nego što se očekivalo.

Rusija i Saudijska Arabija poduprle su taj prijedlog na sastanku, ali su ga blokirali Ujedinjeni Arapski Emirati, koji traže za sebe bolje uvjete, pa će se pregovori nastaviti u ponedjeljak.

„Ako se ne pronađe rješenje za suprotstavljenu poziciju UAE i ostatka OPEC+, dogovor o proizvodnji u srpnju automatski će se protegnuti i na kolovoz. Bio bi to zabrinjavajući scenarij za globalno gospodarstvo. Odnos ponude i potražnje još bi se brže zategnuo i cijene bi u kratkom roku mogle prekoračiti razinu od 80 dolara po barelu, što bi preko inflatornih pritisaka prigušilo izglede za globalni gospodarski rast“, kaže Kevin Solomon, analitičar u tvrtki StoneX.

Neki analitičari upozoravaju, pak, da bi u slučaju da se ne postigne dogovor mogao uslijediti cjenovni rat, kakav je zabilježen u travnju prošle godine, kada se Rusija nije složila s odlukama OPEC-a, pa su cijene nafte oštro pale.