svjetske burze

Cijene nafte blago pale nakon sedam tjedana rasta

15.03.2021 u 07:51

Bionic
Reading

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago pale, nakon sedam tjedana rasta, pa su skliznule s najviših razina u posljednjih 13 mjeseci

Cijena barela na londonskom tržištu prošloga je tjedna oslabila 0,2 posto, na 69,22 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 65,61 dolar.

Na samom početku prošloga tjedna cijene su nafte dosegnule nove najviše razine od siječnja prošle godine, pa se činilo da će se trend rasta cijena nastaviti osmi tjedan zaredom.

Tim više što je podršku cijenama pružio američki Kongres koji je prihvatio dugo očekivani paket novih fiskalnih poticaja gospodarstvu u iznosu od 1.900 milijardi dolara.

„Potražnja za rizičnijom imovinom, kao što je nafta, podržana je novim paketom poticaja američkom gospodarstvu, kao i gotovo svakodnevnim optimističnim vijestima o cijepljenju protiv covida-19”, kazao je Jim Ritterbusch, predsjednik u tvrtki Ritterbusch and Associates.

Fiskalni i monetarni poticaji te ubrzanje procesa cijepljenja u mnogim zemljama podržavaju nadu da bi se uskoro život mogao normalizirati, što bi vodilo ubrzanju oporavka gospodarstava od koronakrize, a time i potražnje za naftom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) prognozira snažniji oporavak potražnje u ovoj godini, posebice u drugoj polovini godine, nakon što je nedavno zajedno sa skupinom saveznika odlučila zadržati proizvodnju u travnju na gotovo istim razinama kao i dosad.

OPEC i njegovi saveznici već dulje vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 milijuna barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Procjena da bi oporavak u drugoj polovini godine trebao biti snažniji nego što se očekivalo implicira da su izgledi za globalno gospodarstvo, a time i za potražnju za naftom, blizu prevladavanja problema povezanih sa covidom", naveli su analitičari PVM-a u osvrtu na situaciju na tržištu.

Potporu cijenama pružio je i veliki pad američkih zaliha benzina u prošlom tjednu, za 11,9 milijuna barela, dok su analitičari očekivali znatno blaži pad, za 3,5 milijuna barela.

Zalihe sirove nafte porasle su pak za 13,8 milijuna barela, znatno više nego što se očekivalo jer naftna industrija i dalje osjeća posljedice zimske oluje koja je sredinom veljače zaustavila preradu i proizvodnju u Teksasu.

Rast cijena zakočile su, pak, procjene da će uzlazni trend potaknuti američke proizvođače na povećanje proizvodnje, što bi na kraju moglo pritisnuti cijene, poručili su analitičari investicijske banke JP Morgan.

Po njihovoj procjeni, američka proizvodnja u ovoj godini u prosjeku će iznositi 11,36 milijuna barela dnevno, u odnosu na 11,32 milijuna barela dnevno u 2020. godini.