skupo, skuplje...

Evo zašto je cijena maslaca kod nas šokantno visoka

16.07.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Požele li maslac svi će ga turisti plaćati znatno skuplje nego bilo gdje u Europi jer Hrvati 250 grama maslaca plaćaju gotovo kao Europljani kilogram. U usporedbi s 2021. godinom, cijena mu je porasla za gotovo 60 posto. Osjetno je poskupio i kruh i sir

Pakiranje od 250 grama maslaca po cijeni i do četiri eura, ovisno o trgovini.

Maslac je jeftinije u Europi i to ne malo. Kada se gleda veleprodajna cijena - prosjek za Hrvatsku je sedam eura i 26 centi. U Europi je taj broj manji za dva i pol eura. Kilogram se u prosjeku plaća četiri eura i 66 centi, navodi Dnevnik.hr.

Kod nas se maslac manje proizvodi, pa se i više plaća, objašnjava ekonomski analitičar Damir Novotny. Skup je i uvoz, a cijene idu dodatno gore kada stignu turisti.

"Kad krene turistička sezona onda maslac ima veću potražnju jer jednostavno trebate za doručak i maslaca. Tada cijene idu gore, jer nema dovoljno domaće ponude, nema dovoljno domaće proizvodnje", rekao je.

Zato smo proizveli i više nego dovoljno pšenice, a kruh je i dalje skup. Kilogram pšenice 17 centi, a kruh u prosjeku euro i 40. Gdje je logika? "Zapravo se od domaće pšenice domaći kruh i ne proizvodi. Pekarska i industrija tjestenine uvoze posebne vrste pšeničnoga brašna, a kakve mi u Hrvatskoj nema", objasnio je Novnotny.

Jer se kod nas, objašnjava analitičar, najvećim dijelom pšenica proizvodi za stočnu hranu, a naši ljudi više vole peciva za koja treba uvoziti sirovinu.

Prilagodba bi mogla krenuti od onih koji siju pšenicu - umjesto stočne, u hrvatsku zemlju da posade onu za fini hrvatski kruh koji nije iz uvoza.

  • +29
Fendt Ideal 8T - najveći kombajn u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos