izvješće fao-a

Cijene hrane u prosincu na najnižoj razini u gotovo tri godine

05.01.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Cijene hrane spustile su se u prosincu na najnižu razinu u gotovo tri godine, pritisnute zamjetnim pojeftinjenjem šećera, izvijestila je u petak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u prosincu u prosjeku 118,5 bodova i bio je niži za 1,5 posto nego u studenom. Njegova vrijednost spustila se tako na kraju 2023. na najnižu razinu od veljače 2021. godine.

U cijeloj prošloj godini hrana je pojeftinila za 13,7 posto, utvrdio je FAO, napominjući da je poskupio samo šećer, i to za 26,7 posto, zbog tijesne opskrbe.

U prosincu šećer je pak pojeftinio za 16,6 posto u odnosu na studeni, odražavajući snažan tempo proizvodnje u Brazilu i smanjenu upotrebu šećerne trske u proizvodnji etanola u Indiji.

Jeftinija su u prosincu bila i biljna ulja, za 1,4 posto u odnosu na studeni, zbog smanjene potražnje. U cijeloj 2023. pojeftinila su čak 32,7 posto, odražavajući poboljšanu opskrbu.

Slabija azijska potražnja spustila je u prosincu i cijene mesa koje su bile niže za 1,0 posto nego u studenom. U 12 prošlogodišnjih mjeseci meso je pojeftinilo za 4,2 posto, odražavajući poboljšanu opskrbu i prigušenu potražnju, navodi agencija UN-a.

Žitarice su pak u prosincu poskupjele za 1,5 posto u odnosu na studeni pod utjecajem poremećaja u isporuci iz velikih izvoznika. U cijeloj godini cijene su im se u prosjeku smanjile za 15,4 posto zahvaljujući dobroj opskrbljenosti svjetskih tržišta.

Snažna europska potražnja za maslacom i sirom pred blagdane podigla je pak cijene mlijeka i mliječnih proizvoda u prosincu, za 1,6 posto u odnosu na studeni, uz dodatni poticaj pojačane nabave punomasnog mlijeka u prahu. U cijeloj 2023. pojeftnili su pak za 16,6 posto, odražavajući slabiju prosječnu potražnju.