VIŠE OD 30 LIPA

Cijene goriva padaju za maksimalan iznos!

29.09.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Konačno dobre vijesti za vozače. Prvi put nakon nekoliko mjeseci cijene padaju za maksimalan iznos koji dopušta formula izračuna, odnosno više od 30 lipa, javlja Dnevnik.hr. Prvi put nakon tri mjeseca cijene konačno idu dolje za maksimalnih tri posto što je oko trideset lipa po litri. Kako se neslužbeno doznaje, najprodavaniji Eurosuper 95 tako opet ide ispod 11 kuna, točnije nova cijena biti će 10.77 kuna, što je 33 posto jeftinije. Nitko ne može predvidjeti hoće li se ovakav trend nastaviti jer je tržište odavno podložno iznenađenjima

urodizel po novom obračunu stajati će 10.02 kuna što je manje za 31 lipu. U razgovoru s građanima saznali smo da su zadovoljni najavljenim pojeftinjenjem, međutim smatraju da je cijena goriva i dalje preskupa. Misle da bi cijene goriva mogle biti i niže, javlja Dnevnik.hr

Da nema ograničenja od tri posto, goriva bi po litri pojeftinila dvostruko od ovog iznosa. Na prosječnom spremniku uštedjet ćemo 16 i pol kuna. Ipak, svi se nadaju da će se trend pada nastaviti. To će ponajviše ovisiti o svjetskim događajima.

'Nije bilo nikakvih velikih ekscesa i onda su mešetari i trgovci s burze, špekulanti burzovni izgubili osnovu za špekuliranje s višom cijenom. To je rezultiralo nižom cijenom nafte i naftnih derivata i evo nadam se da će takav trend još nešto dulje potrajati', rekao je analitičar Davor Štern.

Ako bi cijene nastavile ovim tempom trebalo bi otprilike mjesec i pol da se vrate na prošlogodišnju razinu. Možda upravo to natjera sve one koji su paralelno s cijenama goriva podizali ostale usluge poput struje i prijevoza da ih vrate na stare razine. Iako je teško povjerovati da će tako biti mnogi će sigurno iskoristi ovu obračunsku uštedu i pričekati utorak barem da povoljnije napune spremnike automobila.