PROCJENA MMF-a

Cijena nafte ukazuje na oporavak gospodarstva

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2009 14:32
  • Objavljeno 25.05.2009 u 14:30
plin, nafta, energija, elektrana

plin, nafta, energija, elektrana

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Najnoviji rast cijena nafte signalizira na rast uvjerenja da je najgore razdoblje globalnog gospodarskog usporavanja prošlo, izjavio je jedan viši dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u obraćanju skupini osam ministara energetike (G8) u ponedjeljak u Rimu.

Cijene nafte posljednjih su tjedana porasle na oko 60 dolara za barel, odražavajući opće poboljšanje globalnih gospodarskih očekivanja, uključujući očekivanje jačanja kineskog rasta, kazao je prvi zamjenik izvršnog direktora MMF-a John Lipsky.

Prema njegovim riječima, rast cijena nafte rezultat je očekivanja da će pad potražnje za naftom uskoro doseći dno.

Lipsky je pozvao zakonodavce da iznađu načine za smanjenje promjenjivosti cijena nafte i njihovih posljedica po globalno gospodarstvo.

"Nagle promjene cijena nafte štete podjednako globalnom rastu i globalnoj gospodarskoj i financijskoj stabilnosti", kazao je on. Zakonodavci bi stoga, smatra on, trebali poraditi na temeljnim čimbenicima koji izazivaju velike promjene cijena nafte.

Lipsky je govorio na sastanku u Rimu na kojemu su se okupili predstavnici G8 - SAD-a, Japana, Njemačke, Francuske, Britanije, Italije, Kanade i Rusije.

Dvodnevnom sastanku koji završava u ponedjeljak nazočili su i dužnosnici za energetiku gospodarstava u razvoju uključujući Brazil, Kinu, Egipat, Indiju, Saudijsku Arabiju i Južnoafričku Republiku.

Glavna tema sastanka bila je potreba za očuvanjem sigurnosti globalne opskrbe, također kao sredstvo poticanja svjetskog gospodarskog oporavka, kao i pitanje novih čistih tehnologija radi jačanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Sudionicima su u nedjelju iznijete procjene Međunarodne agencije za energetiku (IEA) prema kojima se u 2008. očekuje pad globalne potrošnje električne energije za 3,5 posto, prvi pad od kad su se nakon Drugog svjetskog rata počele voditi te statistike.

Cilj sastanka G8 je definirati zajedničku energetsku strategiju, koja će biti predstavljena na glavnom samitu čelnika G8 koji će se održati u srpnju u talijanskom gradu L'Aquili.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi