NOVI UDAR

Cijena kave leti u nebo

12.07.2010 u 09:46

Bionic
Reading

Zbog drastičnog rasta cijene sirove kave, koja je na svjetskim burzama u posljednja četiri mjeseca skočila više od 45 posto, hrvatski proizvođači prisiljeni su prodizati cijene. Prema podacima portala Supermarketi.info, jubilarna kava Franck (popularne 'ciglice') u prošlom tjednu skuplja je u tri od osam promatranih supermarketa. Dosadašnja cijena od 15,99 kuna narasla je na 16,49 kuna

Svjesni trenutačne situacije u svijetu, a posebno u Hrvatskoj, koja je dovela do smanjene kupovne moći stanovništva, proizvođači kave pokušavaju pronaći najbolje rješenje za ovu situaciju.

'Izvjesno je da ćemo morati dizati cijene, no još nismo donijeli konačnu odluku o tome. Trenutačno radimo sve potrebne analize, no jedno je sigurno, ne možemo sve prevaliti na kupce, dio troškova morat ćemo sami amortizirati', rekao je za Večernji.hr jedan od vodećih proizvođača kave u Hrvatskoj.

Iako prije konačne odluke nitko ne želi govoriti o tome kada će točno i koliko kava poskupjeti, nagađa se da bi cijene gotovih proizvoda kupcima mogle poskupjeti kavu od deset do najviše 15 posto, a više pojedinosti javnost bi trebala doznati ovih dana.