poguranac muska

Cijelo tržište kriptovaluta podivljalo, vrijednost bitcoina prvi put u šest tjedana probila 39.000 dolara

26.07.2021 u 09:57

Bionic
Reading

Bitcoin je rano u ponedjeljak uzletio iznad 39.000 dolara, što je njegova najviša razina od 16. lipnja. Cijelo tržište kriptovaluta dodalo je vrijednost od preko 114 milijardi dolara u posljednja 24 sata

Uzlet se dogodio nakon što je bitcoin nedavno pao ispod 30.000 dolara poslije globalne rasprodaje dionica, što je izazvalo strah da bi mogao još više ponirati, piše seebiz.

'Mislim da smo vidjeli razdoblje akumulacije oko 29-30 tisuća, što ukazuje na potencijalni pomak prema 40 tisuća dolara za bitcoin', rekao je Vijay Ayyar, voditelj poslovnog razvoja na burzi kriptovaluta Luno.

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey, izvršni direktor Tesle Elon Musk i izvršna direktorica ARK Investa Cathie Wood nedavno su govorili na pomno praćenoj konferenciji o bitcoinu pod nazivom 'The B-Word'.

Musk je rekao da će Tesla vjerojatno ponovno početi prihvaćati bitcoin za kupnju vozila jer se veći udio rudarenja prebacuje na obnovljivu energiju. U svibnju je Tesla obustavio kupnju vozila korištenjem kriptovalute, zabrinut zbog 'brzo rastuće upotrebe fosilnih goriva za rudarenje bitcoina'.

Rudarenje bitcoina energetski je intenzivan postupak stvaranja novih kovanica te uključuje rješavanje složenih matematičkih problema. Računalna snaga potrebna za to također troši puno energije.

Osim toga, bilo je dosta pozitivnih vijesti posljednjih dana vezanih uz bitcoin. Div e-trgovine Amazon želi svom timu za plaćanja dodati stručnjaka za digitalnu valutu i blockchain, što sugerira da bi mogao pobliže proučiti bitcoin i druge kriptovalute. Glasnogovornik Amazona rekao je da je tvrtka 'nadahnuta inovacijama koje se događaju u prostoru kriptovaluta i istražuju kako bi to moglo izgledati na Amazonu'.

Elon Musk Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Ovi optimistični potezi također su pridonijeli takozvanom short squeezeu, prema inženjeru rudarenja bitcoina Brandonu Arvanaghiju.

Investitori koji imaju kratki bitcoin klade se da će cijena još pasti. Ali ako cijena poraste, ovi investitori nastoje smanjiti gubitke i napustiti svoje kratke pozicije, što pomaže da cijena još poraste.