MINISTAR VS. GENERAL

Čermaku nije jasno što Vrdoljak želi reći i ponavlja: 'Tužit ću te!'

30.12.2014 u 14:17

Bionic
Reading

Deset dana prije inspekcije trgovci gorivom su znali da kreće akcija Oktan i kontrola benzinskih postaja. Otkrio je to jučer ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak gostujući u emisiji Pressing na N1 televiziji. Zbog toga se Crodux i njegov vlasnik general Ivan Čermak nemaju prava buniti na rezultate analize, smatra ministar

'Najavili smo akciju deset dana ranije da bismo im dali vremena da se pripreme', mrtav-hladan rekao je Vrdoljak kao da i inače inspektori svim ostalim trgovcima najavljuju svoj dolazak.

Predsjednik Saveza udruge za zaštitu potrošača Nenad Kurtović kaže kako dosad nije čuo za praksu da se prije kontrole trgovce upozori na početak akcije.


'Ne znam za tu praksu da se najavljuju inspekcije, ali dosad nije bila praksa ni da se objavljuju rezultati kontrole', ističe Kurtović.

Udruge za zaštitu potrošača, objašnjava, morale su reagirati jer se nakon nadzora i utvrđenih nepravilnosti dozvolila daljnja prodaja proizvoda s greškom. U slučaju Croduxa radilo se o dizelu koji nije zadovoljio propisane norme u pogledu zimske kvalitete. Traži se tkz. filtrabilnost od -15°C, a na tri Crudxove postaje ona je iznosila -13°C.

'Tada smo tražili da se objave lokacije benzinskih postaja kako bi se zaštitili potrošači. Da je prodaja obustavljena, to ne bismo ni tražili. Osim toga, Zakon o zaštiti potrošača dozvoljava trgovcu prodaju robe s greškom, ali u tom slučaju mora jasno naznačiti gdje je greška i takav proizvod mora imati nižu cijenu', kaže Kurtović.

On smatra kako Ministarstvo gospodarstva nije dobro odradilo čitavu proceduru i da se bespotrebno uvuklo u prepucavanje s Croduxom.

'Sve je otišlo pogrešnim smjerom. Trebalo je sjesti s trgovcem prije izlaska u javnost i profesionalnošću paziti da se ne stvara šteta', naglašava Kurtović.

A šteta bi za Crodux, prema tvrdnjama generala Čermaka, mogla iznositi nekoliko stotina milijuna kuna. Jednom stvoren loš imidž teško je ispraviti bez obzira na to  što smanjena filtrabilnost ne znači da je riječ o nekvalitetnom gorivu.

Takav dizel, objašnjavaju stručnjaci, ne može prouzročiti štetu na motoru. Jedino u slučaju kad temperatura dosegne -15°C i niže može doći do otežanog paljenja automobila.

Zbog toga je Čermak najavio kako će sudski zatražiti odštetu od Vlade i Vrdoljaka, a upravi Croduxa nije jasno kakvu je poruku ministar želi poslati izjavom da je akcija Oktan bila najavljena.

'Crodux u svakom trenutku jamči kvalitetu svih svojih proizvoda, a kontrole i inspekcije - najavljene ili nenajavljene - na našim se benzinskim postajama redovno provode. Zato nam nije jasno što je ministar Vrdoljak htio poručiti izjavom da je ova inspekcija bila najavljena. Naša su goriva uvijek vrhunske kvalitete i Crodux nema nikakve potrebe posebno se pripremati za inspekcije, jer u svakodnevnom poslovanju sustavno provodimo sve mjere internog nadzora i garantiramo najvišu kvalitetu', poručili su iz Čermakove tvrtke ponavljajući kako će zbog nanesene poslovne štete zaštitu potražiti na sudu.

'Nismo trgovcima rekli kad točno krećemo u nadzor'

Trgovci gorivom nisu znali kad točno kreće akcija Oktan i koje će benzinske postaje posjetiti inspektori, pojašnjeno nam je iz Ministarstva gospodarstva. 'Održan je sastanak s predstavnicima tvrtki desete dana prije početka akcije, ali tad im je samo rečeno da će biti pojačani nadzor. Pojedinosti same akcije nisu im otkrivene', rekao je za tportal glasnogovornik ministarstva Tomislav Cerovec.