AFERA OKTAN

Čermak će tražiti najmanje 150 milijuna kuna za naknadu štete

23.02.2015 u 13:44

Bionic
Reading

'Crodux je lažno optužen, a Vrdoljak skriva istinu', tvrdi se u oglasu tvrtke generala Ivana Čermaka objavljenom ovu subotu u svim važnijim domaćim tiskovinama. Po prvi put Crodux je izišao i s procjenom štete koju im je, kako oni tvrde, nanio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak – navodi se da iznosi najmanje 150 milijuna kuna

Vrdoljak bi se zaista mogao naći u neobranog grožđu ako se pokažu točne Čermakove tvrdnje kako je superanaliza koju je naručilo ministarstvo pokazalo da je Croduxovo dizelsko gorivo ispravno odnosno da je analiza koju je napravljena u prvom krugu akcije Oktan pogrešna.

Podsjetimo, Vrdoljak je s sredinom prosinca prošle godine izišao s podacima kako Crodux na tri benzinske postaje (Dugopolje, Varaždin i Sisak) prodaje dizelsko gorivo koje nije zadovoljavajuće zimske kvalitete. Stručnije rečeno radi se o točki filtrabilnosti koja je propisana na –15 Celzijevih stupnjeva.

Podignut optužni prijedlog protiv Croduxa

Na naš upit kako komentiraju tvrdnje iz Croduxa iz Ministarstva gospodarstva smo dobili odgovor kako je viši tržišni inspektor Uprave za inspekcijske poslove ministarstva podnio optužni prijedlog protiv Croduxa i njegove direktorice Drage Antić kao odgovorne osobe

Inspektorat je tužio Crodux zbog uzorka dizelskog goriva uzetog na benzinskoj postaji u Sisku koji nije prošao niti analizu ZIK-a niti superanalizu laboratorija Petrola u Ljubljani.

Ministarstvo je potvrdilo kako je superanaliza pokazala da su uzorci iz Dugopolja i Varaždina zadovoljavajuće filtrabilnosti.

Analizu za Ministarstvo gospodarstva napravila je privatna tvrtka Zavod za ispitivanje kvalitete (ZIK).

Iz Croduxa su odmah burno reagirali uz tvrdnje kako je njihov dizel najbolji na tržištu. Prozvali su ZIK jer nije akreditiran za ispitivanje filtrabilnosti te su vlastite kontrolne uzorke poslali na analizu u tri nezavisna inozemna laboratorija - Petrol Ljubljana, I.M.U. Schwechat Beč i Societe Generale de Surveillance Prag. Sva tri uzorka pokazala su se ispravnim.

Iste uzorke na superanalizu poslalo je i Ministarstvo gospodarstva i to u Petrolov laboratorij u Ljubljani. Uz tri Croduxova na dodatno ispitivanje poslana su i dva uzorka tvrtke Naftne crpke ulice iz Županje koja je također 'pala' u prvom akciji Oktana.

Sredinom siječnja Vrdoljak je izvijestio novinare kako je superanaliza potvrdila ZIK-ove nalaze za tri od pet uzoraka, ali nije želio otkriti o čijim se uzorcima radi.

Crodux u subotnjem oglasu tvrdi kako je ispitivanje u laboratoriju Petrola naručeno od Vrdoljakova ministarstva pokazalo da su dva njihova uzorka ispravna (Dugopolje i Varaždin) s filtrabilnošću od -16 Celzijevih stupnjeva. Dizel iz Siska imao -13 Celzijevih stupnjeva, ali napominju kako je uobičajena mjerna nesigurnost prilikom ispitivanja filtrabilnosti +/-2 Celzijevih stupnjeva.

'Zašto Ministarstva gospodarstva nije obavijestilo javnost o rezultatima superanalize, iako ih ima već mjesec dana?', pitaju se u Croduxu.

Tvrde kako je ministar Vrdoljak namjerno manipulirao javnošću pokušavajući steći jeftine političke poene.

'Nanio nam je izravnu štetu od najmanje 150 milijuna kuna koja će na kraju morati biti plaćena iz proračuna Republike Hrvatske', ističe se u oglasu te se dodaje kako će Crodux naknadu štete zatražiti sudskim putem, a za zaštitu će se obratiti nadležnim institucija EU-a.