DO KRAJA GODINE

Cerar najavio privatizaciju Nove ljubljanske banke

14.02.2017 u 09:02

Bionic
Reading

Obveze Slovenije prema Europskoj komisiji u pogledu privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB) nisu promijenjene, cilj je prodaja 75 posto dionica putem inicijalne javne ponude (IPO) i uvrštenje dionica na burzu, što bi trebalo napraviti do kraja godine, izjavio je u ponedjeljak u parlamentu slovenski premijer Miro Cerar

Cerar je time odgovorio na pitanje zastupnice i bivše premijerke Alenke Bratušek, koja je u raspravi s premijerom tvrdila da su on i njegova vlada prije nekoliko mjeseci govorili kako će privatizaciju najveće slovenske banke, koja je u državnom vlasništvu, odgoditi, ali to očito nisu pokrenuli na Europskoj komisiji.

Odgodu privatizacije svojih banaka koje su, kao i NLB, primile državnu pomoć uspjela je u Bruxellesu dobiti talijanska vlada i neke druge članice EU-a, a Slovenija u tome kasni iako je riječ o banci koja je za Sloveniju od vitalne važnosti, istaknula je Bratušek.

Slovenska vlada 2013. godine tu je posrnulu banku dokapitalizirala iz proračuna s 1,2 milijarde eura u zamjenu za njezinu privatizaciju u roku od četiri godine, što je najviše što se tada moglo učiniti, rekla je Bratušek i pritom izrazila bojazan da bi moglo dogoditi da se ona iz državnog proračuna opet mora dokapitalizirati.

'Očekujemo da će prodaja NLB-a biti izvedena tako da porezni obveznici ne budu opet na šteti', odgovorio je Cerar.

Ministrica financija Mateja Vraničar Erman misli da bi Slovenija od Europske komisije možda mogla dobiti odgodu prodaje, ali u tom bi slučaju dobila nove uvjete i vjerojatno bi morala prodati sve dionice banke.

Slovenska će vlada u vezi s prodajom NLB-a biti i stalnom kontaktu s Europskom komisijom, a u postupcima prodaje vodit će se računa da se dobije optimalan rezultat, istaknula je.

Slovenski mediji navode kako je stanje na financijskom tržištu za prodaju banaka loše pa Slovenija pri prodaji NLB-a ne može očekivati posebno dobar rezultat.