HITAN SASTANAK

Čehok od premijerke traži spas za Varteks

18.05.2011 u 10:29

Bionic
Reading

Zbog hitnih konzultacija s predsjednicom Vlade o tome kako pomoći varaždinskoj industriji, sinoć je odgođena za danas sazvana sjednica varaždinskog Gradskog vijeća na kojoj se, uz ostalo, trebao prihvatiti prijedlog drugog ovogodišnjeg rebalansa gradskog proračuna

'Razlog odgađanja sjednice Gradskog vijeća je opravdana nemogućnost prisustvovanja sjednici predlagača odluka dr. Ivana Čehoka, gradonačelnika, i njegovog zamjenika Zlatka Horvata, zastupnika u Saboru, zbog neodgodivog i naknadno sazvanog sastanka u Vladi Republike Hrvatske', izvijestili su jutros iz Gradske vijećnice, dodajući da će dvojica varaždinskih saborskih zastupnika  razgovarati s Jadrankom Kosor o pomoći varaždinskoj industriji.

Time su razjašnjena dvojbe koje su se javile kod vijećnika nakon što im je desetak sati prije okupljanja u Gradskoj vijećnici rečeno da do sjednice neće doći zbog neizostavnih obaveza Čehoka i Horvata u Zagrebu.

Iako se to izričito ne navodi, središnja tema njihovog razgovora u Vladi zacijelo će biti stanje i (ne)mogućnost pomoći Varteksu, najvećoj domaćoj tekstilnoj industriji koja je uslijed teškoća zatvorila dio proizvodnje te smanjila broj zaposlenika kojih je sada oko 2300. Međutim, ni to nije pomoglo, tako da je Varteksovo poslovanje i dalje bremenito nelikvidnošću, kreditnim obavezama i dugovima. Potonji iznose 300-tinjak milijuna, od čega 70 milijuna otpada na dugove državi.

Rješenje problema koji prijete proizvodnji, poslovodstvo Varteksa vidi u modelu C, odnosno zamjeni državnog duga za dionice. Čini se da je Zagreb potvrdno reagirao na tu inicijativu, ma koliko se nekima činila spornom.