ogorčena vijećem sigurnosti

Carla Del Ponte napustila UN-ovo povjerenstvo za zločine u Siriji

18.09.2017 u 22:34

Bionic
Reading

Bivša glavna haška tužiteljica Carla Del Ponte u ponedjeljak je istupila iz istražnog povjerenstva Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Siriji, kritizirajući Vijeće sigurnosti i poručivši sirijskom veleposlaniku da je njegova vlada upotrijebila kemijsko oružje

Del Ponte se u ponedjeljak oprostila od UN-ova Vijeća za ljudska prava koje je prije šest godina oformilo Povjerenstvo za istraživanje ratnih zločina počinjenih u Siriji.  

‘Sedam godina zločina u Siriji i totalna nekažnjivost. To je neprihvatljivo’, istaknula je Del Ponte.

U kolovozu je u intervjuu za švicarske novine rekla kako postoji dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bašara al-Asada optuži za ratne zločine. 

Nakon njezina odlaska u Povjerenstvu će ostati samo dva povjerenika, Karen Koning Abu Zayd i predsjednik povjerenstva Paulo Pinheiro koji je rekao kako će prije ili poslije velik broj ljudi morati odgovoriti na pitanje ‘zašto nisu ranije reagirali da zaustave pokolj’. 

Del Ponte se u ponedjeljak obratila i sirijskome veleposlaniku rekavši mu da je bila u pravu kada je brzo zaključila da je Asadova vlada upotrijebila kemijsko oružje u napadu na grad Han Šejhun u travnju. ‘Danas o tome imamo potvrdu nakon što je službeno provedena istraga. I sada tražimo pravdu, tražimo pravdu za te žrtve’, rekla je Del Ponte sirijskom veleposlaniku.