ministar turizma

Cappelli najavio akcijski plan za razvoj gastronomske i gourmet ponude

28.10.2019 u 12:52

Bionic
Reading

Ministar turizma Gari Cappelli u ponedjeljak je na otvaranju 5. Istria Gourmet Festivala ocijenio kako hrvatska eno-gastro scena ima budućnost, te najavio skorašnje predstavljanje akcijskog plana za razvoj gastronomske i gourmet ponude. Ustvrdivši kako je glavna vizija dodatno etablirati Hrvatsku kao gastronomsku ikonu Europe kroz lokalne namirnice i autentične okuse, Cappelli je istaknuo kako gotovo trećina turista odabire Hrvatsku upravo zbog gastronomije. Domaćin petog Istria Gourmet Festivala je rovinjski hotel Lone.

Sudionici festivala, na kojem će biti predstavljeni novi trendovi u svjetskom kulinarstvu i hotelijerstvu visoke kategorije, imat će prigodu sudjelovati u atraktivnim master class i show cooking radionicama te zanimljivim edukacijama koje će voditi vrhunski predavači i chefovi kuhinja ovjenčani Michelinovim zvjezdicama.

Prvi festivalski dan namijenjen je ugostiteljstvu, kada će se na kulinarskoj pozornici pojaviti priznati chefovi - Mauro Uliassi i Roberto Cerea. Mauro Uliassi ovogodišnji je dobitnik treće Michelinove zvjezdice i vlasnik poznatog talijanskog restorana "Uliassi" čija se kuhinja bazira na tradiciji jadranske rivijere, dok je Roberto Cerea chef legendarnog restorana "Da Vittorio" u Bergamu, koji se kroz svoju dugogodišnju tradiciju proslavio ribljim specijalitetima i kojeg od 2010. godine krase tri Michelinove zvjezdice.

Utorak je u znaku hotelskog sektora, brojnih stručnih predavanja i okruglog stola na temu važnosti izvrsnog ugostiteljstva u luksuznim hotelima. Među govornicima naći će se i poznati talijanski chefovi Vincenzo Candiano i Michelino Gioia. Bit će održan i specijalizirani master class posvećen mesu.

Peto izdanje Istra Gourmet Festivala, koji je nastao u suradnji Turističke zajednice Istarske županije i hotelske kompanije Maistra, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, najavljuje i gala večeru, 28. listopada, u Grand Park Hotelu Rovinj koje će prirediti chefovi restorana s Michelinovim zvjezdicama. Gostima će svoje specijalitete servirati chefovi Enrico Bartolini, Donato Ascani, Valeria Piccini i Francesco Sposito koji će na tanjurima prezentirati svu raznolikost svjetske kuhinje. Na meniju će se tako, između ostalog, naći dimljena sipa s mirtom, srnetina s raštikom, but od biserke punjen aromatičnim biljem te mnogi drugi specijaliteti.