TEHNOS 'NAGAZIO' PRVOG POTPREDSJEDNIKA

'Čačićeva izjava o investicijama je djetinjasta'

27.02.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Postavljanjem Uprave po stranačkom ključu HEP-u se zadaje možda i smrtonosni udarac, reakcija je Tehnosa – Strukovnog sindikata radnika HEP-a, na imenovanje novog vodstva tvrtke kojeg predvodi HNS-ovac Zlatko Koračević, bivši saborski zastupnik i načelnik općine Bednja

Predsjednik Tehnosa Denis Geto se pita otkud nekome ideja da će HEP-om bolje upravljati kadrovi izvan njega.

'Što oni znaju o elektromagnetskoj indukciji, dinamičkoj i statičkoj stabilnosti, zakonodavnom okruženju? Što znaju o upravljanju ljudskim potencijalima i menadžmentu u velikom energetskom poduzeću? Ne znaju ništa! Znaju samo slušati nadređenog', istaknuo je Geto na današnjoj konferenciji za novinare održanoj neposredno nakon sastanka nove Uprave sa sindikatima.

Koračević izgleda nije previše impresionirao sindikaliste jer je Geto ustvrdio da u HEP-u postoje tisuće radnika s boljim referencama, koji su stručni i poznaju poslovni proces.

'Izgovor da treba postaviti stranačke kadrove jer su oni lojalni je politička demagogija i vrijeđanje inteligencije naroda. Lojalan mora biti svatko koga postavi vlasnik jer će u suprotnom biti smijenjen', rekao je Geto dodajući da politički postavljeni kadrovi prije svega razmišljaju kako zadovoljiti onog tko ih je postavio, a tek onda o dobrobiti poduzeća, što će 'HEP-u zadati možda i smrtonosni udarac'

Osim što nemaju dobro mišljenje o novoj Upravi, u Tehnosu su sumnjičavi i prema planu prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da u ovoj godini HEP poveća plan investicija za milijardu kuna, i to isključivo u dalekovodnu mrežu i ostalu infrastrukturu.

Kad HEP ne bi bio Vladina krava muzara – uzima mu se dobit za krpanje proračuna, tjera ga se da pomogne posrnulim poduzećima poput TLM-a i Diokija, nameće se socijalna cijena struje – svake godine bi iz vlastitih sredstava, smatraju u Tehnosu, mogao izgraditi jednu novu elektranu

'Sad nas se tjera u naglo investiranje, i to samo u infrastrukturu, na opće čuđenje poslovodstva koje mora izmišljati projekte. To su investicije koje nisu planski smišljene, već se rade po političkom nalogu. Na taj način za tri do četiri godine pričat ćemo o prezaduženom HEP-u, kao što danas govorimo o HAC-u', mišljenja je Geto.

Sindikalistima smeta i to što u medijima svako malo izlaze bombastične izjave članova Vlade, koje su unutar HEP-a nepoznanica, poput koncesija na hidroelektrane i termoelektrane.

U Tehnsou to doživljavaju kao dokaz neozbiljnosti, a u to ubrajaju i Čačićevu izjavu da će dati ostavku ako do devetog mjeseca ne ispuni svoj plan investicija. Za njih je to pomalo djetinjasto, kao da je prvi potpredsjednik Vlade rekao: 'Dajte mi bombona ili neću ručati.'

Getu je upitan i Vladin plan da se s poslovnim planovima i investicijama HEP-a direktno upravlja iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, što je, kaže, protivno postojećim energetskim zakonima i direktivama EU-a.

'Nije jasno čemu onda služi Uprava, Nadzorni odbor i struka u HEP-u. Očito je da netko silno želi imati monopol na investicije u energetici, a stranački lojalan upravljački kadar izvrsno se uklapa u takav način rada', zaključio je čelnik Tehnosa.

Državnim intervencionizmom HEP-u se godišnje ukrade jedna elektrana