NAKON BOJKOTA HEP-A

Čačićev centar financirat će se iz Vrdoljakovog proračuna

Bionic
Reading

Nakon što je tjednik Globus objavio da je HEP raskinuo ugovor o suradnji s Centrom za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), Poslovni dnevnik piše kako Vlada priprema novi način financiranja Centra koji je osnovao Radimir Čačić te da se razmišlja čak i o širenju njegova djelokruga poslova

Osim suradnje Centra s državnim energetskim tvrtkama na njihovim projektima - što je u nadležnosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, prema neslužbenim informacijama, aktivnosti Centra proširile bi se i na tvrtke iz nadležnosti ministra Siniše Hajdaša Dončića. Zbog toga Vlada će ići i na izmjene zakona kojim je to tijelo osnovano, piše Poslovni dnevnik.

Vlada razmatra mogućnost da se Centar angažira i na projektima u Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama iz resora ministra Tihomira Jakovine. U vođenju registra javnih investicija, što je drugo područje rada Centra, posao bi se proširio tako što bi Centar bio Vladino operativno tijelo za investicije svih javnih tvrtki.

O tome već postoji Vladina odluka i samo je treba pretočiti u navedeni zakon. U trećem segmentu djelovanja su projekti energetske učinkovitosti, JPP projekti i ostali, za koje je predviđeno samofinanciranje, a promjene se ne predviđaju. Što se tiče financiranja u navedena dva područja, poslovi Centra plaćali bi se na sljedeći način. Aktivnosti u energetskom sektoru za pojedine državne energetske tvrtke predvidjele bi se u proračunu Ministarstva gospodarstva.

Tako bi za potrebne analize Vrdoljakovo ministarstvo angažiralo Centar te ga platilo, a državne tvrtke - HEP, Janaf ili Plinacro - ne bi to ništa stajalo. To bi zamijenilo model paušalnih naknada koje su državne energetske tvrtke uplaćivale Centru, a sad to odbijaju.